corona kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 december 2021 door Jeffrey Schipper

HHK adviseert maximaal 50 kerkgangers per kerkdienst vanwege harde lockdown

Kerkdiensten digitaal uitzenden en het aantal kerkgangers in de erediensten substantieel afgeschalen naar bij voorkeur 50 bezoekers (exclusief personeel en kinderen in de leeftijd tot dertien jaar). Zo luidt het advies van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) in verband met de harde lockdown waar we als land mee te maken hebben.

'Er dient anderhalve meter afstand te worden gehouden tussen pastorale eenheden', vervolgt de HHK. 'Geadviseerd wordt bij kerstvieringen en zondagschoolbijeenkomsten bovenstaande adviezen inzake de erediensten aan te houden.' Ook raadt de HHK aan om kring- en verenigingswerk stil te leggen. 'De basisregels blijven onverminderd van kracht: handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en zorgen voor frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes. Daarnaast wordt geadviseerd om bij verplaatsingen in het kerkgebouw een mondkapje te dragen.'

Het breed moderamen van de HHK geeft daarbij in overweging om bij het uitnodigen voor het bijwonen van diensten in het bijzonder te denken aan eenzamen, voor zover hun gezondheid dit toelaat. 'De kerk heeft zeker voor de eenzamen in haar midden een sociale verantwoordelijkheid. December is voor hen vaak een moeilijke maand en dat gevoel wordt nog eens versterkt door het gemis van de onderlinge bijeenkomsten. Daarbij onderstreept het breed moderamen de diaconale verantwoordelijkheid van de gemeente in deze tijd, ook voor mensen die geen lid zijn van de kerk.'

De HHK benadrukt dat de lokale kerkenraad en het college van kerkvoogden het recht hebben om bovenstaande adviezen te vertalen naar de eigen gemeente en binnen de mogelijkheden van het eigen kerkgebouw.


Corona
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
- Roep om vaccinatieplicht neemt toe: begrijpelijk? 3 deskundigen antwoorden
- Waarom iedereen testen beter is dan ongevaccineerden uitsluiten
- Pastor Anne Borkent maakt zich zorgen over 2G: “Gevaarlijke weg en glijdende schaal”
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

F
We vonden het een goed advies als HHK ers . Maar onze gemeente luisterd er niet naar. En tot 18 jaar hoeft zich niet op te geven. Dus vele ouderen durven niet. Zelf ga ik wel op uitnodiging , maar ben tegelijkertijd voorzichtig. Er wordt niet goed aan de anderhalve meter gehouden er zitten veel kinderen jongeren onder de 18 en die hoeven geen afstand te houden zegt men. Terwijl daar de meeste besmettingen zijn. T voelt niet fijn. We weten God regeert over Alles! Maar we worden ook geacht zelf na te denken toch?