Sako Gatsjatrjan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 december 2021 door Hour of Power

Sako Gatsjatrjan vluchtte naar Nederland: "Er werd geschreeuwd: 'Opendoen!'"

“Hoe moeilijk de situatie waar je inzit ook is, als je je leven aan God toevertrouwt, heeft Hij een plan met je leven en zal uiteindelijk alles op zijn plek vallen.” Sako Gatsjatrjan vlucht met zijn ouders uit Armenië vanwege de oorlog met Azerbeidzjan wanneer hij pas één jaar oud is. Hij verblijft in een asielzoekerscentrum hier in Nederland als op een dag zijn vader wordt opgepakt en meegenomen. Zijn vader zit lange tijd vast maar de familie houdt hoop op een verblijfsvergunning. De moeder van Sako vraagt God lange tijd om een teken en leest de hele Bijbel door, dan komt uiteindelijk het verlossende bericht… Sako blikte vanochtend bij Hour of Power terug op die tijd en vertelt er zijn bijzondere verhaal.

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

“Voor mijn ouders was de situatie in Armenië toen ik net geboren was dusdanig onveilig dat ze wilden vluchten om mij een toekomst te kunnen geven. Ik was nog te jong om de reis bewust mee te maken maar vanaf mijn derde begon ik te begrijpen dat dingen niet in orde waren”, vertelt Sako. Hij moet namelijk een periode op straat leven met zijn gezin en heeft uiteindelijk tien jaar moeten wachten op een verblijfsvergunning.

Na gevlucht te zijn naar Nederland komt zijn gezin bij een asielzoekerscentrum terecht waar ze in een stacaravan kunnen wonen. “Op een ochtend zaten we in alle rust te ontbijten toen er opeens heel hard op de deur werd gebonkt. Er werd geschreeuwd: ‘Opendoen!’ Mijn moeder stond op, deed de deur open en direct kwamen er drie agenten binnen. Mijn vader werd in de boeien geslagen en ze vertelden ons: ‘Vandaag zullen jullie terugvliegen naar Armenië.’ Als kind raak je dan in paniek, ik huilde en snapte niet waarom dit gebeurde. Mijn vader antwoordde de agenten dat we nog niet uitgeprocedeerd waren maar de agenten zeiden dat zij dat wel op het bureau zouden bepalen. Hij werd meegenomen en ik wilde achter hem aanrennen. We keken toe hoe hij werd afgevoerd en ik voelde mij voor het eerst in mijn leven machteloos. Hij riep mijn moeder nog toe in het Armeens: ‘Neem de kinderen en vlucht.’ Op dat moment stortte mijn wereld in.”

"Waar je normaal gesproken naar de telefoon loopt als hij afgaat, was ik bang om de telefoon op te nemen als die afging. Bij post waren we ook altijd bang voor een negatief bericht"

Zijn moeder besluit de raad van haar man direct op te volgen. Ze komen vervolgens bij een soort ‘barmhartige Samaritaan’ terecht. “Hij heeft mij bij hem in huis opgenomen. Mijn moeder en broertje kregen een nieuwe schuilplek op de camping zodat we moeilijker te vinden waren voor de politie. Deze man is één van de belangrijkste mensen in mijn leven geweest, zonder hem had ik hier denk ik niet gezeten. Hoe God door mensen heen werkt… hij is voor ons op dat moment een engel geweest. Ook nadat we die verblijfsvergunning kregen is hij een rol in ons leven blijven spelen.”

Sako beschrijft hoe het leven als ongewenste vluchteling er voor hem uitzag. “Waar je normaal gesproken naar de telefoon loopt als hij afgaat, was ik bang om de telefoon op te nemen als die afging. Bij post waren we ook altijd bang voor een negatief bericht. Je weet ook niet hoe lang je op één plek kan blijven wonen, je kan zo weer naar een andere plek gestuurd worden. Op een gegeven moment woonden wij al een aantal jaar in Nederland en pakte mijn moeder de Bijbel en begon te bidden om een teken. Ze wilde de Bijbel volledig door gaan lezen, dit deed ze twee jaar lang en op de dag dat ze bij de laatste pagina’s was vroeg ze zich af of ze het teken zou gaan krijgen van God. Ze kwam thuis en daar stond een vrouw met een bos bloemen op haar te wachten. De vrouw vertelde: ‘Ik heb nieuws voor jullie, jullie hebben een verblijfsvergunning gekregen.’ Precies op de dag dat mijn moeder de Bijbel uitlas! Ik heb het geloof dus echt van mijn ouders meegekregen. Als je Hem vertrouwt en betrekt bij je leven zal Hij je altijd antwoord geven. Misschien niet altijd op het moment dat je het zelf zou willen, misschien moet je nog door wat moeilijkheden heen, maar Hij antwoordt altijd.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen