verlichte kruizen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 december 2021 door Patrick Goede

Verlichte kruizen in Noorwegen roepen protest op: "Het kruis zelf is het probleem"

Een kerk in Noorwegen, die net een nieuw gebouw heeft betrokken, kampt met protesten uit de omgeving vanwege een verlicht kruis op de voorgevel. Meerdere keren werd er geklaagd dat het kruis te fel verlicht zou zijn. De kerk besloot de verlichting van het kruis vervolgens tot tweemaal toe te dimmen. Maar ook bij de plaatselijke autoriteiten kwamen klachten binnen dat het kruis mensen met een andere levensovertuiging aanstoot zou kunnen geven. "Het is het kruis zelf dat het probleem is", zegt voorganger Fahre van de kerk volgens Evangelical Focus.

Fahre vervolgt: "We vinden het een fantastisch kruis. Hij is niet erg groot of schreeuwerig verlicht." De klachten kwamen overigens van een omwonende die driehonderd meter verderop woont volgens de pastor. Tussen het huis van de klagende buurman en de kerk bevinden zich verschillende huizen en zelfs een voetbalveld met stevige kunstverlichting. 

Volgens een onofficiële poll op Facebook zouden de meeste mensen totaal geen probleem hebben met een verlicht kruis op een kerk. Toch lijken de problemen nog niet voorbij voor de gemeente. Er was namelijk vooraf geen toestemming gegeven voor een verlicht kruis door de lokale autoriteiten bij de bouw van de kerk. De kerk moet dus waarschijnlijk alsnog speciale toestemming vragen voor het verlichte kruis. Het is nog niet duidelijk of de kerk dat ook gaat doen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het kruis is inderdaad een aanstoot en dwaasheid voor hen die verloren gaan (1 Cor. 1:18a).
Ik vind het wel mooi wordt tijd dat de kerken dat hier ook gaan doen