Duitsland kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 december 2021 door Patrick Goede

Onderzoek: merendeel Duitsers wil 2G-beleid in kerken met Kerstmis

Duitse kerken kampen met een dilemma deze Kerst. De vrijheid van godsdienst geeft in sommige gevallen de ruimte om Kerstnachtdiensten doorgang te laten vinden. Maar hoe voorkom je dan alsnog coronabesmettingen? Volgens Duits onderzoek dat eind november gepubliceerd werd is een merendeel van de Duitsers voorstander van een 2G-systeem voor kerken tijdens Kerstmis.

Dat is ook het advies van de Duitse immunoloog Harold Renz. "Goede ventilatie, voldoende ruimte, een mondkapje en invoering van het 2G-systeem zijn de belangrijkste maatregelen." Volgens socioloog Anna Neumaier willen veel kerken met Kerstmis echter open zijn voor iedereen. Dus als er 2G-beleid gehanteerd wordt sluiten kerken ongevaccineerden buiten. Maar bij 3G komen de meest kwetsbare mensen waarschijnlijk niet naar de kerk. Een moeilijke beslissing.

Volgens CNE News kiezen veel kerken daarom voor online diensten, ondanks de mogelijkheid van een QR-code. Maar in de katholieke kerk in Freiburg is bijvoorbeeld helemaal geen toegangsbewijs verplicht. Volgens het bestuur van die kerk behoren kerkdiensten tot de essentiële dienstverlening in het algemeen belang, net als de supermarkten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen