Leraar godsdients
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 december 2021 door Patrick Goede

Leraar in Frankrijk vastgezet na uitnodiging aan leerling "om zich bij de katholieken aan te sluiten"

Een leraar economie in Frankrijk die naar eigen zeggen met "een humoristische ondertoon" een leerling uitnodigde "om zich bij de katholieken aan te sluiten", heeft 24 uur vastgezeten en is aangeklaagd voor 'raciale en religieuze discriminatie', morele mishandeling' en 'valse beschuldiging'. Leraar Frédéric Mortier reageerde tijdens een radioprogramma op zijn hechtenis en schorsing: "Het betekent dat je niet meer overal over kunt praten als leraar."

Mortier heeft aan verschillende media uitgelegd wat er volgens hem gebeurd is: "Ik vertelde de leerlingen dat de Franse wet gefundeerd is op het christendom. Er ontstond een discussie over secularisatie en ik vertelde dat we veel aan onze christelijke geschiedenis te danken hebben. Op de katholieke school waar ik lesgeef waren het grootste deel van de leraren nog priesters en nonnen tot een paar jaar geleden."

Dan gaat het plotseling mis volgens Mortier: "Een student wees met haar vinger een medeleerling aan en zei dat hij moslim was. Ik nodigde hem voor de grap uit om zich bij de katholieken aan te sluiten. De leerling stond vervolgens op en protesteerde luidkeels, hij wilde niet meer gaan zitten. Ik raakte met hem in discussie en de klas schaarde zich achter hem terwijl hij mij uitmaakte voor racist en van alles en nog wat."

Het schoolhoofd heeft de leraar voorlopig geschorst tot de rechter oordeelt. De versies van twee afgevaardigde leerlingen en de leraar zijn inmiddels genoteerd. "Deze verklaringen spreken elkaar tegen", aldus het schoolhoofd. "Ik zal disciplinaire maatregelen nemen tegen de leerling of tegen de leraar wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan. De schorsing is een beschermende maatregel aangezien de leraar bedreigd wordt en de rechtszaak in alle rust behandeld moet worden."

Sommige leerlingen zijn niet verbaasd dat dit gebeurd is. "Hij is een leraar met zijn eigen mening die ons vaak laat discussieren in de klas. Maar ik snap niet waarom die leerling er zo'n schandaal van heeft gemaakt want hij is altijd heel respectvol."

Mortier, die ook burgemeester is van Longué-Jumelles, noemt de maatregelen "disproportioneel" en zegt dat de aangelegenheid binnen school afgehandeld had moeten worden. "Ik heb 27 jaar ervaring als leraar en ik was zelf een tijd schoolhoofd van een katholieke school. Ik begrijp niet wat er gaande is."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ja dit is het probleem waar we als Christenen mee te maken krijgen. En het is nog maar het begin. Maar we laten ons niet uit het veld slaan. Velen schreeuwen om vrijheid van meningsuiting. Wij, als gelovigen , mogen daar ook gebruik van maken, maar dan in liefde en niet in haat of boosheid.
F
Ben het helemaal met u eens.
J
Frankrijk, het land van de verlichting... Verbaast me niks dat de antithese van het christelijke geloof op zo'n manier als 'aap uit de mouw' komt. Op een katholieke school mag men niet meer katholiek zijn, en hij mag ook wel vrezen voor z'n burgermeestersrol.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)