seks
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 december 2021 door Jeffrey Schipper

'De seksuele verlangens van mijn man zijn veranderd'

"We hebben een heel fijn huwelijk, maar ik merk dat de seksuele verlangens van mijn man zijn veranderd. In de eerste twee weken van ons huwelijk hadden we elke dag gemeenschap met elkaar, maar voor mijn gevoel ging dat vrijwel direct na onze huwelijksreis over tot één keer per week. We hebben nu nog steeds meestal één keer in de week seks, maar we slaan ook wel eens een weekje over. Meestal omdat mijn man dan moe is. Het voelt alsof hij niet meer zo naar mij verlangt als in het begin", stelt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Ik lees je zorg dat je man de seks niet goed vindt en dat het ook jouw schuld is", antwoordt psychosociaal therapeut Jantine Stam-van de Beek. "Je schrijft dat het feit dat je man minder seks wil dan voorheen je onzeker maakt. Mogelijk ben je bang dat je hem niet kunt geven wat hij verlangt en hij daar ontevreden mee is. Deze angst lijkt best heel sterk, omdat je er meer naar luistert dan naar wat je man zegt. Je lijkt hem minder serieus te nemen doordat je je onzeker blijft voelen. Ik denk dat hierin je zelftwijfel vooral het probleem is en je schuldgevoel dat je hem niet kunt geven wat je zou willen.

Onzekerheid bij vrouwen (zoals jij die omschrijft) heeft vaak te maken met het beeld dat je hebt van hoe je een goede vrouw bent. Jij wilt graag dat jullie seksleven verandert en hij zegt dat dat van hem niet zo hoeft. Je lijkt te denken, dat je daarom niet goed of aantrekkelijk genoeg bent als vrouw. Waarschijnlijk ligt de werkelijkheid anders. Ik denk dat het jou en jullie zou helpen als je je focus gaat verleggen van je eigen onzekerheid willen oplossen, naar het liefhebben van hem.

Dus dat je de druk eraf haalt en aanvaardt dat jullie seksleven in ontwikkeling is, maar op dit moment niet meer voorstelt dan hoe het nu is. Dat je stopt met meer willen geven dan je kunt. Dat je teleurstelling er mag zijn en je die met hem kunt delen zonder dat het anders moet. Vaak geeft die ontspanning een gevoel van veiligheid en rust. En dat is nodig om samen te genieten van seks, jezelf te mogen zijn en daarin te leren", laat de psychosociaal therapeut weten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"Dat je teleurstelling er mag zijn en je die met hem kunt delen zonder dat het anders moet."Wat is dit voor onzin? indien deze vent een sexloos huwelijk wil, dan had hij dat vooraf moeten vertellen.Hij pleegt echtbreuk, ook al gaat hij niet vreemd.
J
Dat lijkt me wel erg kort door de bocht. Het algemene beeld dat je overal ziet een hoort is dat alle mannen altijd aan seks denken en dus zoveel mogelijk seks willen. Maar de ik denk dat die stelling zeker niet voor alle mannen geldt. In ieder geval niet voor mij. En dat heeft niets te maken met geen liefde voor mijn vrouw hebben.

Het verhaal dat vrouwen altijd hoofdpijn hebben als het over seks gaat is met zo iets. Dat is bij mijn vrouw in ieder geval niet het geval. En dat was ook niet bij mijn eerste vrouw die veel te vroeg overleden is.
Toon meer antwoorden (11)