Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 december 2021 door Redactie

Voor Gert-Jan Segers ligt de grens nog steeds bij voltooid leven: "Dat weten mijn collega's"

Woensdag werd het regeerakkoord gepresenteerd dat door de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie overeen is gekomen. Daarin staat onder meer dat de wet voltooid leven een vrije kwestie worden. Maar toch trekt de ChristenUnie bij voltooid leven een duidelijke grens, zo vertelt partijleider Gert-Jan Segers tegenover het Nederlands Dagblad.

De ChristenUnie kreeg direct na het presenteren van het regeerakkoord behoorlijk veel kritiek te verwerken. Op medisch ethisch gebied staan veel aspecten in het regeerakkoord haaks op het verkiezingsprogramma van de partij. Naast voltooid leven, gaat het daarbij onder andere om het afschaffen van de bedenktermijn bij abortus. Dit worden vrije kwesties, wat betekent dat de leden van de Tweede Kamer er vrij over mogen beslissen.

Hoewel de wet voltooid leven dus een vrije kwestie gaat worden, geeft Segers tegenover het dagblad aan dat hij daar wel de streep trekt. “Van voltooid leven heb ik voor de verkiezingen gezegd: dat gaan wij niet invoeren. Dat heb ik aan de onderhandelingstafel herhaald en dat weten mijn collega’s. Daar ligt voor mij de grens.”

Segers zegt vervolgens te hopen dat een Kamermeerderheid tegen het wetsvoorstel van D66 stemt. De ultieme consequentie zou volgens hem zelfs zijn dat de CU uit het kabinet stapt. Eerder stelde Segers al tegenover het Algemeen Dagblad het “heel heel moeilijk” te vinden als hij in een kabinet zit terwijl de wet voltooid leven wordt ingevoerd.

De rol van de ChristenUnie bij het nieuwe regeerakkoord kwam deze week ter sprake in de CIP Podcast. Beluister het volledige fragment vanaf minuut 10:25


Regeerakkoord
- ChristenUnie stapt opnieuw in regering met VVD en D66: verstandig?
- Is dit het laatste kabinet met ChristenUnie?
- Hoe christenen reageren op het nieuwe regeerakkoord (en deelname van de ChristenUnie)
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Regeerakkoord: Kamerleden mogen geweten volgen bij medisch-ethische kwesties
Meer over Regeerakkoord »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

F
Vrije kwestie is een vreemde move van de CU: bij deze Coronakwestie heb ik GEEN vrije toegang tot de medicijnen die IK wil tégen Corona. Dus bij het ene wél en bij het andere niet. Het medicijnverbod en toegangsverbod tot de juiste arts heeft veel doden veroorzaakt!! Of niet soms??!! Zie de getuigenissen op Zelfzorgcovid19.nl laatste rolmenu nr. 1.
F
Ik ben vrijheid sinds Corona enorm gaan inzien als recht op wat dan ook. Als iemand zijn leven wil beëindigen, dan is er wellicht iets aan de hand met diens omgeving!! Dus als er meer geluksfactoren worden aangebracht, wordt de wens tot einde ook minder. Dus wees

verantwoordelijk!!

Vrijheid tot abortus blijft ronduit verboden, want het beginnende, maar gestarte leven van iemand anders is in het geding!! Dan had het vrijende koppel eerder moeten ingrijpen. Of zie ik dat te beperkt?
Toon meer antwoorden (1)