Joden tempelber
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 december 2021 door Patrick Goede

Terwijl Joden bidden op de Tempelberg verandert de status quo langzamerhand

De Tempelberg in Jeruzalem is onderdeel van afspraken tussen moslims en Joden. Moslims mogen er alleen komen en bidden in de Al-Aqsa moskee, Joden kunnen er bidden bij de Klaagmuur net onder de plek waar die moskee staat. Een status quo die naar aanleiding van rellen en conflicten tot stand is gekomen. Toch is er langzamerhand een verandering gaande: steeds meer Joden blijken te bidden op de Tempelberg zelf. Volgens Religion News waren er tussen september en november 80 procent meer Joden die baden op de berg dan in afgelopen jaren.

In het oosten van Jeruzalem vinden we de plek die door zowel Jordanië als Israël beheerd wordt: de Tempelberg. Het is de op twee na heiligste plek voor moslims, hier zou Mohammed ten hemel zijn gereden op zijn gevleugelde paard al-Buraq. De Joden geloven dat de Tempelberg de plek is waar de eerste en tweede tempel uit de Bijbel gestaan moeten hebben. Toen Joden er een nieuwe hoeksteen wilden plaatsen in 1990, braken er dodelijke rellen uit. Afgelopen mei sloeg de vlam er nog in de pan toen Palestijnse protesten in de moskee door de Israëlische politie de kop in werden gedrukt. Het zorgde voor een reactie van Hamas met raketaanvallen.

Jarenlang was er slechts een klein groepje orthodoxe Joden dat probeerde om het bidden op de Tempelberg weer mogelijk te maken. In de laatste jaren maken nationalistische activisten er echt weer meer werk van en zien ze het bidden op de berg als een religieus en menselijk grondrecht. Ook de nieuwe minister-president van Israël, Naftali Bennet, riep afgelopen zomer op tot meer vrijheid voor Joden om op de Tempelberg te bidden. Hij gaf daarbij aan "niets aan de status quo te willen veranderen", maar sprak zich toch uit over de mogelijkheid voor Joden om daar te bidden. Deze ontwikkelingen hebben mogelijk geleid tot de 80 procent toename van het aantal biddende Joden op de berg in de laatste maanden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De tempel heeft daar ook gestaan
"Er is een toename van het aantal biddende Joden op de Tempelberg." Tot welke (G)god bidden zij? Die van het OT of van het NT, die de Vader is van Jezus Christus? In Joh. 4:21 zegt Jezus: 'Geloof Mij, vrouw, het uur komt, dat u noch op deze berg, noch in Jeruzalem de Vader zult aanbidden.' Aanbidden zij wel déze Vader? Waarom besteden wij als christenen dan nog zoveel aandacht aan deze religie die geen connectie (meer) heeft met het christendom zoals de Bijbel ons dat laat zien? Dit alles ongeacht onze sympathie voor de Joden zelf!
C
Beste meneer de Goede,

Ik denk dat u er de beste bedoeling mee hebt, maar wat u zegt klopt echt niet en zorgt eerder voor verdeeldheid ipv de Eenheid.

Allereerst is het één God van zowel het OT en het NT.

Nu lijkt het erop dat u hiermee zegt vanuit één Bijbel al in 2 verschillende Goden te geloven.De Schepper is niet veranderd, en is en blijft Dezelfde van en tot in Eeuwigheid. De Vader, Zoon en Heilige Geest zijn altijd al Drie-enig geweest, zowel in het OT als in het NT.

En de Joden bidden tot die God, u ook hoop ik?Toon meer antwoorden (22)