blij bijbelstudie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 december 2021 door Redactie

Onderzoek: naar de kerk gaan is goed voor je mentale gezondheid

Naar de kerk gaan is gezond. Uit een enquête van het Amerikaanse onderzoekscentrum Gallup bleek dat mensen die wekelijks naar de kerk gaan een betere mentale gezondheid hebben dan mensen die niet elke week gaan, meldt Christian Headlines. "Amerikanen die elke week een religieuze dienst bijwonen zijn emotioneel duidelijk stabieler dan minder-religieuze mensen", aldus onderzoeker Megan Brenan in een analyse van de enqête.

In het algemeen is de mentale gezondheid van Amerikanen lager dan ooit, met name door de coronamaatregelen, lockdowns en gevolgen van de coronapandemie zoals financiële achteruitgang. Slechts 34 procent van de Amerikanen die meededen aan het onderzoek gaf aan dat hun emotionele gezondheid 'uitstekend' is. In 2019, het jaar voor het uitbreken van de pandemie, was dit nog 43 procent.

De pandemie heeft ook een negatief effect op de mentale gezondheid van Nederlanders. Het CBS gaf aan dat ruim 15 procent van de Nederlandse bevolking boven de 12 jaar kampt met psychische problematiek. Dit werd gemeten door te vragen naar somberheid, zenuwachtigheid, in de put zitten, rust en kalmte, en gelukkig zijn. Begin 2021 was een duidelijke stijging van het aantal 'ongelukkige' Nederlanders te zien, sinds het begin van de metingen in 2001. Voor de pandemie schommelde het percentage mensen met mentale problemen rond de 10 procent.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen