Orthodoxe kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 december 2021 door Patrick Goede

Hereniging Rooms-katholieken en Oosters-orthodoxen ver weg: "Niemand praat erover"

Volgens de Russische Metropoliet Hilarion, bisschop van de Oosters-orthodoxe kerk, is een hereniging tussen de Rooms-katholieke kerk en de Oosters-orthodoxe kerk nog ver weg. Hij deed deze uitspraken nadat de paus eerder deze maand afsprak met de prelaat van de Griekse orthodoxe kerk, en daar excuses maakte. "Niemand praat over de hereniging tussen deze twee kerken, de verschillen bestaan al heel lang en er zijn veel tegenstellingen", laat CNE News uit zijn mond optekenen.

"De twee kerken hebben de afgelopen tien eeuwen onafhankelijk van elkaar geleefd. Zo zijn er verschillende dogma's in de christelijke basis aanwezig, zoals bij het vereren van heiligen. Sommige heiligen die wel door de Oosters-orthodoxe kerk worden erkend, worden bijvoorbeeld niet erkend door de Rooms-katholieke kerk", zegt de Hilarion.

De hereniging staat dus niet op de agenda van beide kerken, wel wordt er over misstanden uit het verleden gesproken. "Er is geen sprake van hereniging, maar we kunnen het wel hebben over het stoppen van de rivaliteit en gewelddadigheid tussen beiden kerken die eeuwenlang gaande was", aldus de Russische Hilarion, die opmerkt dat paus Franciscus niet de eerste paus geweest is die excuses heeft aangeboden.

Aan het eind van deze maand zullen beide leiders met elkaar in gesprek gaan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen