Ds. W. Markus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 december 2021 door Ds. W. Markus

‘Wat is het belangrijkste in je leven?’, vroeg de meester: een refojongen gaf antwoord

Op een christelijke basisschool in Utrecht – jaren geleden – vroeg de meester: ‘Wat is het belangrijkste in je leven?’ Zegt een jongen uit een keurig refogezin: ‘Dat je twee keer geboren wordt.’ Verbaasd roept een meisje uit de onkerkelijke deel van de klas in onvervalst Utrechts; ‘Meester, horie dat? Hij zegt datteme nog een keer geboren moete worde. Maar dat ken toch zeker niet?’

In christelijk Nederland praten we daar niet zoveel meer over. Meestal kiezen we andere woorden: tot geloof komen, kiezen voor Jezus, je toewijden aan Hem. Dat heeft er alles mee te maken, maar is niet hetzelfde. Ooit zei Jezus tegen Nicodemus: alleen wanneer je wedergeboren wordt kun je het Koninkrijk van God zien. Het komt van Bovenaf als het mooiste geschenk in je lege handen (zie ook blz. 40-43). Als je dat vergeet wordt het zo vermoeiend. Altijd weer wat ik moet: mij verbeteren, meer geloven, meer op Jezus lijken, meer tegen de zonde strijden, meer dit en meer dat.

Ik heb het jarenlang geprobeerd. En het is jarenlang mislukt. Mijn geloven en vertrouwen blijken niet maakbaar. Het is veel mooier: niet wat ik moet, maar wat God doet. Door bijbelgedeelten, preken en liederen over de genade van Christus weet ik mij tevoorschijn liefgehad door Hem. Alsof Hij zegt: ‘Jij bent van Mij en Ik kwam voor jou!’ Daarna ben je niet meer dezelfde. Leven 2.0 noem ik dat.

Een mooi kerstlied van Sela zingt erover:
In deze nacht aanbid ik Hem,
zit aan Zijn voeten neer.
Met lege handen zie ik Hem,
mijn Koning die ‘k vereer.
U toont het beeld van God aan mij,
Zijn menselijk gezicht.
O kind van vrede, Gods geheim,
dat heel mijn hart verlicht.

Bovenstaand artikel verscheen op de Facebookpagina van ds. W. Markus. CIP.nl interviewde hem vorig jaar: Ds. Markus wist niet of hij was uitverkoren: "Het was een kwestie van afwachten. Bekijk ook deze videoserie met theoloog Jan Hoek over de uitverkiezing.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen