Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 december 2021 door Redactie

Witte rook in Den Haag: nieuw kabinet mét ChristenUnie

De kogel is door de kerk. Na bijna acht maanden is er een akkoord bereikt tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Net als de afgelopen kabinetsperiode, zullen deze partijen opnieuw samen de regering gaan vormen. ChristenUnie zal dus opnieuw verantwoordelijkheid nemen in een nieuw kabinet.

Hoe de precieze verdeling zal zijn binnen het kabinet en wat de inhoud is van het regeerakkoord, is nog niet bekend. De hoofdrolspelers hielden maandagavond de kaken stijf op elkaar. De formatie van dit nieuw kabinet zal de boeken ingaan als de langste ooit. Woensdagmiddag wordt het coalitieakkoord gepresenteerd en is er ook meer bekend over de inhoud. Waarschijnlijk zal de Tweede Kamer er vervolgens deze week nog over debatteren.

Voltooid leven
Veel christenen zullen vooral nieuwsgierig zijn wat de ChristenUnie precies uit het vuur heeft weten te slepen. D66 wilde in eerste instantie niet opnieuw met de partij van Gert-Jan Segers in een kabinet vanwege de grote verschillen op met name medisch-ethische thema’s. Een belangrijk thema is daarbij de wet voltooid leven die D66 dolgraag de komende periode in zou voeren. Segers heeft steeds daarover gezegd dat hij liever niet in een kabinet zit dat die wet gaat uitvoeren. Met de bewuste wet kunnen mensen van 75 jaar en ouder euthanasie plegen als zij zelf vinden dat hun leven erop zit. ChristenUnie hield de invoering van de wet de afgelopen vier jaar tegen.

Eind september zei Segers nog tegenover het Algemeen Dagblad dat er wel degelijk rode lijnen zijn voor zijn partij tijdens de onderhandelingen: “Als ik voor mezelf kijk: stel we dragen verantwoordelijkheid in een kabinet, de wet voltooid leven wordt aangenomen en een week na invoering gaat de eerste spuit in een volstrekt gezond lichaam. Dat zou ik heel, heel moeilijk vinden.”

ChristenUnie zal op dit thema een belangrijke partner hebben gevonden in CDA tijdens de onderhandelingen. Zowel de achterban als het hoofdbestuur van die partij spraken zich namelijk eerder al uit tegen de wet voltooid leven en de onderhandelaars werden opgeroepen om standvastig te blijven op dit punt. 

Voormalig CU-Kamerlid Eppo Bruins gaat in zijn meest recente column op CIP.nl uitgebreid in op het thema voltooid leven. Klik hier om zijn column te lezen.

Opgelucht
Behalve het feit dat er een akkoord is bereikt en dat dezelfde partijen opnieuw een kabinet gaan vormen, is er dus nog niet zoveel bekend. De komende dagen zal er beetje bij beetje meer bekend worden. Segers liet na afloop van de onderhandelingen maandagavond tegenover de aanwezige pers weten vooral opgelucht te zijn dat het erop zit. “Het is nu de vraag of het goed genoeg is. We hebben heel lang zonder kabinet gezeten, het wordt tijd om aan de slag te gaan.” Hij benadrukte dat er in het akkoord compromissen te vinden zijn en dat “alle partijen wat pijn hebben”.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Meneer Segers zegt dat hij het heel, heel moeilijk zou vinden 'als de eerste spuit in een volstrekt gezond lichaam gaat'. Je vraagt je af of hij helemaal in orde is. Het is met dezelfde duivelse club dat precies DAT gebeurt, inmiddels ook met onschuldige kinderen <12 van gehypnotiseerde ouders, met instemming van de CU !!! Hoe christelijk is deze man nu eigenlijk? Mag hij ook mee naar Davos om te knielen voor de Mammon en de Moloch, is dat het?
P
Niet gepast van u met nu al een veroordelend gedrag.
Toon meer antwoorden (8)
Toon meer reacties (3)