Pilote
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 december 2021 door Patrick Goede

Tiener die solo de wereld rondvliegt kreeg hulp van 'barmhartige' KLM-piloot

De 19-jarige Zara Rutherford vliegt solo de wereld rond maar kan niet alles helemaal alleen. Zo kreeg ze onlangs hulp van een KLM-piloot toen ze boven de Japanse zee vloog. De piloot hielp haar weer in contact te komen met de luchtverkeersleiding op de grond. "De piloot was uitermate vriendelijk en behulpzaam", vertelde Zara op haar Facebookpagina, die graag in contact wilde komen met haar 'barmhartige Samaritaan', zoals ze hem zelf noemt.

Volgens KLM-woordvoerder Marjan Rozemeijer kon de gezagvoerder van KLM Zara helpen bij het vinden van de juiste radiofrequenties. "Het KLM-vliegtuig vloog vele malen hoger waardoor het als baken en tussenpersoon kon fungeren tussen haar en de Japanse luchtverkeersleiding. Hierdoor kon uiteindelijk de juiste radiofrequentie voor haar worden gevonden waardoor ze weer in direct contact stond met de grond."

Inmiddels is er contact tussen de twee. Rutherford begon haar wereldrecordpoging halverwege augustus in het Belgische Kortrijk. Daarvandaan vloog ze in haar ultralicht sportvliegtuigje naar Schotland, om vervolgens IJsland, Groenland, Canada en de Verenigde Staten aan te doen en daarna verder te vliegen naar Colombia, meldt het Algemeen Dagblad.

Nu is ze inmiddels in de buurt van Japan aangekomen. Er is geen volgvliegtuig en Zara is dus verder op zichzelf aangewezen. Ze heeft nu ongeveer tweederde van haar reis erop zitten en probeert het record van de Shaesta Waiz te breken, de Amerikaanse wist in 2017 op 30-jarige leeftijd de reis solo af te leggen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Ik weet niet wie dat "barmhartige" heeft bedacht, maar het lijkt me niet de juiste woordkeuze.