vriendinnen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

14 december 2021 door Jeffrey Schipper

'Het lukt mij niet om met vriendinnen over het geloof door te praten'

"Enkele van mijn vriendinnen zijn veranderd in hun denken en doen over de kerk en de kerkgang. Dit vind ik soms wat lastig. Gesprekken erover hebben in de vriendinnengroep lukt niet. Daarvoor is de sfeer niet serieus genoeg. Ik wil toch ook graag dat we bij elkaar blijven en soms ook over het geloof serieuze gesprekken kunnen voeren. Dit mis ik nu wat in mijn vriendinnengroep", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Het is in het algemeen vaak lastig om in een (grotere) groep met elkaar te spreken over serieuze zaken, zeker als het gaat om kerk en geloof. Iedere groep heeft zijn eigen dynamiek en de ene groep leent zich meer voor een serieus gesprek dan de andere", antwoordt ds. B. M. Meuleman. "Ik begrijp uit je vraag dat binnen jullie vriendinnengroep de sfeer niet zodanig is dat je een serieus gesprek kunt voeren. Op zich hoeft dat niet erg te zijn, de één heeft in een groep meer behoefte aan serieuze onderwerpen dan de ander.

Je zou dan één op één kunnen vragen waarom zij het daar liever niet over heeft wanneer de andere vriendinnen erbij zijn. Dat kan veel opheldering geven. Er kunnen allerlei (persoonlijke) dingen spelen die maken dat zij liever over kerk en kerkgang spreekt in een persoonlijk gesprek. (...) Het kan juist verrijkend zijn om naar elkaars verschillende opvattingen te luisteren, van elkaar te leren, elkaar te bevragen waarom je van mening verandert. Dat vraagt natuurlijk wel openheid en een veilige sfeer in de groep, maar als jullie echte vriendinnen van elkaar zijn, moet dat mogelijk zijn. 

Een vriendinnengroep is bij uitstek geschikt om met elkaar over deze vragen na te denken, om samen te spreken over kerk en geloof, zolang je bereid bent samen te luisteren naar wat Gods Woord hierover zegt en je bereid bent om naar elkaar te luisteren. Er is niets mooier dan samen de Schriften te openen en biddend te onderzoeken naar wat Gods weg is. En ja, dat vraagt ook een eerlijk toetsen van elkaars meningen aan Gods Woord", maakt de hersteld hervormde predikant uit Vledderveen duidelijk.

Lees zijn volledige antwoord in de vragenrubriek van Refoweb.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen