Wim Eijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 december 2021 door Katholiek Nieuwsblad

Kardinaal Eijk: "Vertrouwen tussen kerk en slachtoffers verbeterd sinds Deetman-rapport"

Tien jaar na het spraakmakende rapport van de commissie-Deetman is er veel verbeterd in de kerkelijke omgang met misbruikzaken. Dat zegt kardinaal Wim Eijk in een interview met Katholiek Nieuwsblad vorige week.

“Er zijn de nodige preventieve maatregelen genomen”, aldus de kardinaal en aartsbisschop van Utrecht. “Zo moet wie in de kerk aan de slag wil, een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen, is er een gedragscode pastoraat en zijn er vertrouwenspersonen aangesteld. In kerkelijke opleidingen wordt aan seksueel misbruik aandacht geschonken.”

Het rapport van de commissie-Deetman over kindermisbruik in de rooms-katholieke kerk werd op 16 december 2011 gepresenteerd. Deetman identificeerde ongeveer 800 daders, en schatte dat er in totaal tussen de 10.000 en 20.000 slachtoffers moeten zijn geweest in de onderzochte periode.

Waar die eerder vaak op ongeloof en onbegrip konden rekenen bij kerkelijke autoriteiten, signaleert kardinaal Eijk nu een verbeterde relatie tussen kerk en misbruikslachtoffers. “Een leerpunt was onze houding tijdens zittingen van de klachtencommissie”, zo zegt Eijk in KN. “Aanvankelijk benaderde een aantal van ons het vooral juridisch: kunt u bewijzen dat u misbruikt bent? Later groeide bij allen het besef dat waterdicht bewijs van iets dat vaak lang geleden gebeurde, niet mogelijk is. Op den duur hebben allen geleerd om klagers met begrip en empathie te bejegenen. Wij wilden oprecht het belang van slachtoffers steeds voorop stellen, want misbruik beschadigt mensen voor het leven.”

Dat er (voorzichtige) vooruitgang is geboekt, bevestigen ook andere direct betrokkenen tegen Katholiek Nieuwsblad, zoals NRC-journalist Joep Dohmen en voormalig voorzitter van de slachtofferkoepel KLOKK Guido Klabbers. Die laatste wijst er wel op dat ‘de kerk’ niet bestaat in dit dossier, omdat er per bisdom en kloosterorde zeer uiteenlopend werd gereageerd op de bevindingen van Deetman. “Wij zijn het hele scala tegengekomen van bot en ontkennend tot meelevend en zoekend naar vormen van erkenning en herstel.”

KN-hoofdredacteur Anton de Wit hekelt in een essay het feit dat er nog steeds landen bestaan waar de kerk de realiteit van misbruik niet onder ogen wil komen. Zo verklaarden de Spaanse bisschoppen recent nog dat zij een onderzoek niet nodig vinden, omdat kindermisbruik door geestelijken daar minder voor zou komen. “Nee, en er zijn geen tanks in Bagdad, om met de propagandaminister van Saddam Hoessein te spreken”, schrijft De Wit. Ervoor wegduiken zal de kerk uiteindelijk alleen maar meer schaden, stelt hij. “Je gunt elk land, ja de hele wereldkerk, z’n eigen ‘Deetman’.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen