hooggerechtshof Amerika
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 december 2021 door Redactie

Hooggerechtshof beslist: hartslagwet Texas blijft van kracht

In Texas is abortus vanaf het moment dat de hartslag van de foetus hoorbaar is verboden. Dat is tegen het zere been van abortusactivisten. Een abortuskliniek heeft daarom de staat aangeklaagd. Het Amerikaanse Hooggerechtshof keurt de pro-life wetgeving echter goed, meldt de Christian Post. "We concluderen dat de staat in kwestie het recht heeft deze wetgeving door te voeren", aldus rechter Neil Gorsuch.

De abortuskliniek wordt gesteund door de Amerikaanse pro-abortusorganisatie Planned Parenthood. Zij geven aan dat ze "blijven vechten" tegen de hartslagwet van Texas. "Het Hooggerechtshof heeft opnieuw gefaald in het beschermen van onze grondrechten", aldus Planned Parenthood op Twitter. "Ze falen erin patiënten in Texas en abortusklinieken te verlossen van de wetgeving die hen nu al honderd dagen onderdrukt."

Rechter Clarence Thomas kaartte aan dat het recht op abortus nergens in de grondwet vermeld staat. Planned Parenthood stelt dus recht te hebben op een grondrecht dat niet bestaat. "Als we het hebben over de wet, weet ik precies wat er geschreven staat. Maar over welk recht hebben we het nu precies?", stelde Thomas in de rechtszaak. Het grondrecht van Amerikaanse staten om zelf wetten te kunnen vormen is van kracht. Het is landelijk besloten dat Amerikaanse burgers recht hebben op toegang tot abortus, de termijn is echter niet vastgesteld. Het is dus legaal dat Texas de termijn op ongeveer 8 weken stelt, wanneer de hartslag van het kindje vaak te horen is.


Abortus
- Kwetsbare vrouwen worden de dupe van afschaffing bedenktermijn abortus
- Strijden tegen abortus doe je niet met veroordelende vinger en quasi-zoet filmpje
- Hoe pro-life organisaties juist in Week van het Leven feller dan ooit worden aangevallen
- GroenLinks richt pijlen op christelijke zorgverzekering die geen abortus vergoedt en stelt Kamervragen
- Abortus volop onderwerp van discussie in aanloop naar Week van het Leven
Meer over Abortus »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen