vaccinatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 december 2021 door Redactie

Meeste Nederlanders zien vaccinatieplicht niet zitten

In Nederland is 36 procent van de bevolking voor een vaccinatieplicht, maar 43 procent is daar tegen. Dat constateert I&O Research in een onderzoek in opdracht van de NOS, laat het ANP weten.

Ook onder gevaccineerden is de verdeeldheid groot, daar is 41 procent het wel eens met een plicht, maar toch ook nog 36 procent tegen.

De stelling die werd voorgelegd was: "Degenen die nu nog niet gevaccineerd zijn moeten verplicht worden zich te laten vaccineren." Jongeren zijn het er voor 60 procent mee oneens, van de 65-plussers is 58 procent het er juist wel mee eens.

Gekeken naar politieke voorkeur zijn het alleen de CDA-kiezers die, met 55 procent, in meerderheid voor vaccinatieplicht zijn. Het onderzoek had plaats van vrijdag 3 tot maandagochtend 6 december. In totaal werkten 2053 volwassen Nederlanders mee aan de representatieve steekproef.

Deskundigen zetten via CIP.nl vraagtekens bij een eventuele vaccinatieplicht. "Burgers hebben in een democratische rechtsstaat in principe het recht (artikel 11 van de Grondwet, red.) om zo’n medische handeling te weigeren. Dat recht is in beton gegoten", onderstreept prof. dr. Theo Boer, hoogleraar ethiek. Bijzonder hoogleraar in de medische ethiek prof. dr. Henk Jochemsen: "Het belang van een vaccinatieplicht weegt nu epidemiologisch niet meer op tegen de maatschappelijke gevolgen als verdere polarisatie met mogelijke conflicten."

Lees ook: Roep om vaccinatieplicht neemt toe: begrijpelijk? 3 deskundigen antwoorden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
1 voordeel, met de cda stemmers hebben we binnen nu en 10 jaar geen last meer van.
https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/12/column-sid-lukkassen-de-westerse-beschaving-geeft-zijn-ziel-weg/