SGP logo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 december 2021 door Jeffrey Schipper

Lijsttrekker SGP Oldebroek trekt zich terug na storm van kritiek

Kritische leden van de SGP Oldebroek richtten de afgelopen maanden hun pijlen op het bestuur en lijsttrekker Jan-Pieter Maas. Naar aanleiding van ‘uitlatingen en handelswijze van enkele SGP-leden’ heeft Maas naar eigen zeggen het besluit genomen om op te stappen als lijsttrekker, zo laat de SGP Oldebroek deze week weten.

Op 18 oktober werd tijdens de ledenvergadering van de SGP Oldebroek duidelijk gemaakt dat Tom de Nooijer, één van de bekendste SGP-raadsleden vanwege zijn regelmatige media-optredens, niet op de conceptkandidatenlijst staat. De verontruste SGP-leden voelen sindsdien nattigheid en vragen zich sindsdien af wat de werkelijke reden is van het kaltstellen van De Nooijer. Tot op de dag van vandaag klagen zij over het gebrek aan duidelijk en transparantie, waarna vijf bezorgde SGP-leden uit Oldebroek zich hierover uitspraken tegenover CIP.nl. Zij vrezen met het vertrek van De Nooijer voor “een leegloop aan dossierkennis en stemmen”.

Vertrouwensbreuk en ledenvergadering
Nadat bekend werd dat De Nooijer niet op de conceptkandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 staat, ontstond er een vertrouwensbreuk tussen het lokale bestuur en fractie enerzijds en De Nooijer anderzijds. Dat verontruste SGP-leden zich niet bij de huidige situatie neerleggen begreep Maas niet. “We hebben geprobeerd zorgvuldig en integer te handelen”, stelde hij onlangs. Nadat de verontruste SGP-leden zich vorige maand uitspraken, werd hun verzoek om een ledenvergadering door tientallen bezorgde leden uit Oldebroek gesteund. Daarmee was de 10 procent benodigde leden behaald om de ledenvergadering te kunnen organiseren.
Die ledenvergadering vindt plaats op zaterdag 18 december om 10:00 uur.

Gesprekspunten zijn onder meer de ‘handelswijze afdelingsbestuur SGP Oldebroek’ en ‘SGP Oldebroek aangaande de gemeenteraadsverkiezingen, en specifiek de kieslijst’. De verontruste leden hopen dat na deze vergadering “de rust is teruggekeerd en er gezamenlijk wordt gewerkt aan een goede verkiezingscampagne”. De vraag is of het bestuur van de SGP Oldebroek zelf een nieuwe lijsttrekker voordraagt of dat de bal bij de SGP-leden komt te liggen en zij zelf een voordracht kunnen doen.

Het bestuur en de fractie van de SGP Oldebroek betreuren het vertrek van Maas. “De heer Maas heeft zich beschikbaar gesteld en als bestuur en fractie zagen we uit naar een goede en constructieve samenwerking. Als bestuur en fractie hebben we niet kunnen voorzien dat er nu vroegtijdig een einde aan gekomen is”, aldus de SGP Oldebroek in een persbericht. Het bestuur beraadt zich de komende tijd op de vervolgstappen die nu te nemen zijn.

Lees ook: SGP-leden verzetten zich tegen passeren Tom de Nooijer; leegloop SGP Oldebroek dreigt.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen