zwerfafval
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 december 2021 door Beppie de Vries

Met het zwerfafvalproject kun je vandaag nog beginnen

Op de basisschool in mijn geboortedorp Vreeswijk (bij Nieuwegein) had ik in klas 5 een meester die zijn maatschappelijk engagement niet onder stoelen of banken stak. Om ons bewust te maken van de milieuproblematiek gingen we op een dag bij laag water vuil rapen aan de oever van de Lek. De ‘oogst’, een indrukwekkende hoeveelheid afval, werd onder het schoolbord uitgestald. Op tafel stonden twee glazen water. Het antracietgrijze kwam uit de Lek, het heldere uit de kraan.

Sommige ouders vonden deze milieuweek maar nutteloze nieuwlichterij, maar ik vond het leerzaam. Het zou niet de laatste keer zijn dat ik me verbaasde over iets waar anderen schouderophalend aan voorbijgingen. Begin jaren tachtig was ik nog te jong om mee te demonstreren tegen het kappen van bos bij Amelisweerd voor de aanleg van de A27, anders had ik zeker meegedaan. Tijdens mijn middelbare-schoolperiode zag ik met lede ogen aan hoe bloeiende boomgaarden rond het dorp moesten plaatsmaken voor een uitgestrekt industrieterrein.

Bij ‘zorg voor de schepping’ kun je je gemakkelijk verliezen in verlammende cijfers over mondiale trends. Je kunt er zelfs neerslachtig en pessimistisch van worden, maar dat schiet niet op. Ik hou het liever praktisch en klein, dicht bij huis. Er zijn heel veel zinvolle en eenvoudige ideeën waar je in je eigen dorp of stad meteen mee aan de slag kunt. Samenwerken is inspirerend, heb ik daarbij ondervonden. In Amersfoort leerde ik allerlei mensen kennen die me vertelden dat ze afval prikten in de omgeving van hun huis. Die ‘eenpitters’ heb ik via een site bij elkaar gebracht: 033zwerfafvalzat.nl. Je ziet daar een plattegrond van de stad; iedere bewoner die zwerfafval raapt, kan zichzelf op de kaart laten zetten. De gemeente leent prikkers uit. ‘Van een schone stad wordt iedereen opgeruimd’, is ons motto. De gezamenlijkheid blijkt stimulerend te werken: we zijn nu een paar jaar bezig en het aantal deelnemers gaat richting de 500. Het idee is eenvoudig te kopiëren (de site is zo om te bouwen) en het initiatief heeft elders in Nederland navolging gekregen.

Het aantrekkelijke van het zwerfafvalproject is dat je er nog vandaag mee kunt beginnen. Adopteer je straat of een deel van je buurt. Je krijgt meer oog voor je omgeving én voor de hoeveelheid afval die je zelf produceert. Om dat laatste concreet te maken: onlangs hebben wij onze kliko’s teruggebracht naar de gemeente. We gaan zo veel mogelijk afvalvrij door het leven – mede dankzij de afvalarme supermarkt in onze stad én een composthoop in de tuin. Ook hier is delen leuk: buren kunnen hun tuinafval en een praatje bij ons kwijt; een buurjongetje brengt de kippenmest van de dieren die hij verzorgt.

Samenwerken inspireert. Met buurtgenoten begonnen we aan zonnepanelen en schaften we regentonnen aan, samen werkten we aan het vergroenen van het parkeerterrein achter ons huis. Een gezellige uitwisseling ligt ook aan de basis van een ander idee dat ik graag in mijn woonplaats aanzwengel, een lokale variant van www.mijntuinjouwtuin.nl. Staat hoog op mijn wensenlijstje. Zodra ik tijd vind…

Beppie de Vries is docente Frans en tuinontwerpster. Bovenstaand fragment is afkomstig uit het boek ‘Eenvoudig leven’ van Sam Janse, Bert de Leede, Koos van Noppen, en Jacques en Paul Schenderling. Deze uitgave is een bijbelstudiebundel die over thema’s als duurzaamheid en levensstijl de brug slaat tussen Bijbel en actualiteit. 

Klik hier om het boek 'Eenvoudig leven' te bestellen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen