zelfdoding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

08 december 2021 door Jeffrey Schipper

Refoweb-vragensteller: 'Een familielid maakte een einde aan haar leven: waar was God?'

"Twee jaar geleden heb ik een familielid verloren, ze heeft zelf een eind aan haar leven gemaakt. Nu staat er in de Bijbel dat God weet wat je kunt dragen en met de verzoeking ook de uitkomst geeft. Als ik aan m'n familielid denk snap ik deze tekst helemaal niet. Hoe kan het dat God Zijn kind zo laat lijden? Dat iemand eigenlijk zonder uitzicht komt tot zulke daden?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Wat pijnlijk en verdrietig om zo iemand van wie je zo veel hield kwijt te raken. (...) De zonde van zelfdoding is een erge zonde. Je neemt je eigen leven, en dat mag niet", onderstreept ds. J. IJsselstein in zijn antwoord. "Dat is zonde tegen God. Dat neemt niet weg dat er in de Bijbel maar één zonde genoemd wordt die niet vergeven zal worden. Dat is de zonde tegen de Heilige Geest. Dat wil zeggen: afvallen van het geloof, de kerk en de Bijbel vaarwel zeggen en God openlijk gaan lasteren. Dat deed je familielid niet. Ze leefde juist met de Heere.

De kern van je vraag is: klopt het dat er twee soorten zelfdoding zijn? Ja, dat klopt. Er zijn mensen, zoals Achitofel, die doelbewust de balans van hun leven opmaken en zich van het leven beroven. Een bewuste daad van verzet en opstand tegen God. Als ultiem bewijs van hun vijandschap tegen God. Maar er zijn ook mensen, die door hun psychische ziekte, gedreven door angst, door paniek, door verkeerde gedachten of door stemmen, vallen in de zonde van zelfdoding. Voor hen geldt (net als voor ons allemaal trouwens): niet hoe je sterven was (ze was ziek!), maar hoe je leven was, dat is bepalend voor de bestemming van je onsterfelijke ziel.

Er zijn in de Bijbel tal van voorbeelden waaruit blijkt dat God, dwars door de zonde van mensen heen, Zijn wil doet, Zijn raad volvoert en Zijn kinderen thuis brengt. En dan kan het dus zelfs zo zijn, dat een kind van God met een erge psychische ziekte, na een leven met de Heere zich van het leven berooft. Zijn dan Psalm 13 en Psalm 73 onvervuld gebleven? Nee, want dan bleek toch na de dood voor hen het leven bereid te zijn. Door onze God en Zaligmaker, Die de zonden van Zijn kinderen achter Zijn rug geworpen heeft en daar nooit meer aan denkt", aldus de predikant van de gereformeerde gemeente in Kapelle.

Worstel je met suïcidale gedachten? Praat erover! Ga naar 113.nl of bel 0800-0113.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Wat een mooi pastoraal antwoord!
N
Het is een leugen ,ingefluistert door satan, dat de dood een oplossing (verlossing)is voor je problemen .Jezus (het Leven) is de verlosser ,niet de dood