kerststal bij kerstboom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 december 2021 door Redactie

Paus noemt advies vervangen 'Kerst' voor 'feestdagen' door EU "dictatorschap"

Recent lekte er een document uit van de Europese Unie waarin adviezen worden gegeven om het christelijke kerstfeest te vervangen voor algemenere feestdagen. De paus is alles behalve positief over het advies van de Europese Commissie, geeft Religion News aan. Hij ziet het als een vorm van "dictatorschap" en waarschuwt voor "ideologische kolonisatie".

In het uitgelekte document wordt er door de Europese Commissie geschreven over gelijkheid. De commissie geeft aan dat men er niet meer "vanuit moet gaan dat iedereen christen is", vooral tijdens de winterse feestdagen. De commissie geeft allerlei adviezen om 'gelijkheid' te stimuleren en te voorkomen dat mensen zich onbedoeld gekwetst voelen door uitspraken over de feestdagen. "Spreek niet over Kerst, maar over 'feestdagen'", is een van de tips die de commissie geeft. Na flinke kritiek op het document gaat de commissie het advies herzien.

Volgens de paus is het advies van de Europese Commissie het resultaat van "verwaterd christendom" dat door de geschiedenis heen is ontstaan. "De Europese Unie moet de idealen van hun voorouders serieus nemen. Dit zijn idealen van eenheid. Wanneer ze dat niet voor ogen houden maken ze de weg vrij voor ideologische kolonisatie", aldus paus Franciscus. Deze 'kolonisatie' vormt een groot gevaar voor de vrijheden waar Europa op gebouwd is volgens de paus, het vormt een gevaar en wanneer deze trend door zal zetten zal de EU volgens hem falen.

Hans Maat besprak het advies van de Europese Commissie in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 25:

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

We moeten ons, als gelovigen, realiseren dat we zelf de ruimte bieden aan dit soort wanstaltige voorstellen. Als we ons niet alleen Christen noemen, maar ons er ook naar gedragen- uitstralen, zal men die kracht die we krijgen van de Heer, respecteren en zich ver houden van deze irreëele voorstellen.