Jos Strengholt zet zich in voor de armsten in Egypte en werd door de inlichtingendienst ontboden

Gesponsord6 december 2021 Stichting Nijlvallei
Jos Strengholt

Hij was zendeling, journalist, werd Anglicaans priester en zette zich altijd in voor zijn arme naaste in Egypte. Jos Strengholt: “Als de een iets heeft wat de ander nodig heeft, voel ik de plicht om te zorgen dat er gelijkheid komt.”

“Een Soedanese vluchteling in Egypte kon niet lopen. Hij had in de burgeroorlog in Soedan een kogel in zijn voet gekregen. Voor 200 euro konden we die kogel laten verwijderen, waardoor hij weer kon lopen.” Het tekent het belang van het werk van stichting Nijlvallei in het Noord-Afrikaanse land.

Geen slappe excuses
Strengholt kwam er al in 1988 terecht, toen hij zich naast zijn journalistieke werk voor sociale projecten inzette, “een dagverblijf voor gehandicapte kinderen, hulpverlening na een aardbeving en het opzetten van een christelijke uitgeverij”. 

Een opmerkelijke carrièreswitch volgt in 1997, de journalist begint een bedrijf dat zich specialiseert in christelijke filmproducties. “Een enorme uitdaging: ik had helemaal geen verstand van tv-producties. Niemand maakte christelijke televisie en iedereen zei dat de overheid ons zou stoppen. Maar ik dacht, met mijn wat Hollandse benadering: als ze willen dat ik stop, moeten ze het maar zeggen. Mensen keken bezorgd, maar het heeft fantastisch uitgepakt.”

Het blijkt een terugkerend fenomeen in het leven van de ondernemer Strengholt te zijn: met slappe excuses wordt geen genoegen genomen. “Een tweede probleem doemde op: er zouden nauwelijks producers en cameramensen voor de producties te vinden zijn. Dat leek mij onzin: iets minder dan 10 procent van de Egyptenaren is koptisch-orthodox, daar moeten zij ook tussen zitten. Dat bleek ook: mensen stonden in de rij om voor ons te werken.”

Christelijk concert op nationale televisie
Er werd een serie over Onesimus geproduceerd, evenals pastorale programma’s en semi-seculiere series die ook op de Egyptische staatstelevisie uitgezonden konden worden. Over vrouwenbesnijdenis, of over het omgaan met verstandelijk gehandicapten. Creatief personeel werd belangrijk: in de switch van analoog naar digitaal kon je voor een lagere prijs een goede camera kopen.

“Een van onze producers, een Egyptische, droomde ervan een groot christelijk muziekconcert te produceren in de Egyptische opera, de trots van de Egyptische staat. Ik vond het natuurlijk een mooi idee, en zowaar, de opera gaf ons toestemming. Een paar duizend bezoekers kwamen naar het concert, waarvan delen ook op de nationale televisie werden uitgezonden. Dat gaf een schok onder kerken in het hele land: als een christelijk productiebedrijf de opera kan huren, kunnen wij dan ook sportzalen of stadions van de staat gebruiken? Dat bleek inderdaad mogelijk.”

“Als buitenlander ben je misschien wat onvoorzichtig, omdat je denkt dat dingen gewoon kunnen.” Heeft Strengholt dan nooit last van de overheid gehad; zijn de voorspellingen daarover niet uitgekomen? “Een paar keer kwam er een snippertje papier onder de deur van ons bedrijf door, met een uitnodiging. Ik moest dan op het matje bij de inlichtingendienst komen en werd op beroerde momenten uitgenodigd. Misschien om te pesten, misschien gewoon ongelukkig gepland. Ze wilden weten waar ik mee bezig was.”

"Wat maak je voor programma’s?", was de vraag van de agenten. Strengholt droeg zijn team op vrijwel alle producties in een doos af te leveren bij het kantoor van de dienst. Een van de twee agenten die Strengholt had ontboden rook onraad bij een productie tegen vrouwenbesnijdenis en zei hem dat hij de Egyptische samenleving probeerde te veranderen en dat hij met de producties de islam ondermijnt. “Toen kon ik mijn verbazing niet onderdrukken: ‘De overheid heeft vrouwenbesnijdenis toch verboden? Dan mag ik dit toch produceren!’ De andere agent wees zijn collega terecht: hij heeft gelijk.” Nog drie of vier keer werd de ondernemer ontboden, “bij de vijfde keer dacht ik: ze bekijken het maar. Ik heb nooit meer iets van ze gehoord en ben er niet meer geweest.”

Buitensporige groei
Al die tijd hield Strengholt zich op de achtergrond, “ik was vooral bezig met een boodschap van veraf over de muur van het kasteel te gooien. Nu wilde ik aan de slag, op het grondvlak werken.” Als Anglicaans priester werd hij verantwoordelijk voor twee gemeenschappen: een Soedanese van tweehonderd leden en een Egyptische, waar elke dienst vijftien mensen in de kerk zaten. “Voor de Egyptenaren startte ik een avonddienst, waar na verloop van tijd vijftig vaste bezoekers kwamen en honderd wisselend. De Soedanese gemeenschap, die uit vluchtelingen bestond, groeide ondertussen buitensporig: van tweehonderd naar twaalfhonderd leden.”

“We moesten ingrijpen en gaven hen de beste behandeling, ook al was duidelijk dat de meesten zouden overlijden"

Dat kwam niet uit het niets: door een brand belandden zes vrouwen uit de gemeenschap op de intensive care. “Het waren onze kerkleden, waar wij verantwoordelijk voor waren”, zegt Strengholt. “We moesten ingrijpen en gaven hen de beste behandeling, ook al was duidelijk dat de meesten zouden overlijden..” De nood bleek hoog: er waren veel meer vluchtelingen die een arts moesten zien en daar geen geld voor hadden. “Ik voelde me verantwoordelijk voor hen, ook toen ik afscheid nam van deze gemeente”, kijkt Strengholt terug. “Niet alleen omdat ik de priester was, maar omdat dit in mij zit. “Als de een iets heeft wat de ander nodig heeft, voel ik de plicht om te zorgen dat er gelijkheid komt. Daarbij moet ik me niet vromer voordoen dan ik ben: als ondernemer wil ik ook graag dat onze stichting, die inmiddels in Nederland is ontstaan, groeit.”

Scheve verhoudingen
Geleidelijk bouwde Strengholt de stichting uit, die pas sinds anderhalf jaar een officiële Nederlandse naam heeft: Stichting Nijlvallei. Een stichting die vier medewerkers in Egypte heeft en waar Strengholt leiding aan geeft. “De focus ligt op medische hulp, voedselhulp en mensen een dak boven hun hoofd geven. Alles is kleinschalig, vooral gericht op Egyptische christenen en vluchtelingen.”

"De Soedanezen zijn donker en worden op straat gerust ‘slaaf’ genoemd"

Hij zou de activiteiten flink willen uitbreiden en ziet daarvoor veel kansen. “We zeggen bijna nooit nee tegen urgente gevallen. En de 3.500 voedselpakketten die we dit jaar uitgeven, daar zie ik er liever veel meer van. De Soedanezen zijn donker en worden op straat gerust ‘slaaf’ genoemd. Ze vallen erbuiten. Ik maak me hard voor hen.”

Een paar weken geleden klopten de ouders van een Soedanees meisje van 5 jaar oud aan bij het kantoor. Haar voet stond zo scheef dat ze niet kon lopen. Strengholt: “Het kostte maar 400 euro om de voet te opereren en te zorgen dat zij kon leren lopen. Zie je hoe verkeerd de verhoudingen zijn? Die operatie zou trouwens eigenlijk 1000 euro kosten, maar de arts was bereid om het voor dit bedrag te doen door een beetje onderhandelen. Met een relatief simpele operatie zet je iemands leven weer op de rails.”

Over de armoede in Egypte schreef Jos Strengholt het boekje 'Jezus in de ogen zien'. Geef je op voor de nieuwsbrief van Stichting Nijlvallei en krijg het gratis thuisgestuurd!

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Meerartikelen

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet
Nieuws

Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg

De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst