verjaardag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 december 2021 door Jeffrey Schipper

Een verjaardag afzeggen omdat er een kerkdienst is: asociaal?

"Mijn oma houdt op een doordeweekse avond haar verjaardag en de hele familie komt. Er is dan ook een kerkdienst in de gemeente van mijn vriend. Mijn vriend zou daar graag heen willen, omdat hij vindt dat je geen kerkdienst mag overslaan. Moet je dan een verjaardag afzeggen omdat er een kerkdienst is? Ik vind het persoonlijk erg lastig om je leven zoverre door Gods dienst te laten beheersen dat je sociale leven er onder moet gaan lijden", maakt een vragensteller duidelijk in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Contact met de familie en de verjaardag van jouw oma zijn voor jou ook erg belangrijk", merkt ds. J. A. van den Berg op. "Jullie moeten hier samen in goed overleg uit komen. Voor mij als buitenstaander is het niet makkelijk om die afweging goed te maken. Waar ligt de grens? Ik hoorde ooit van een moeder die elke avond wegging uit haar gezin om anderen te ontmoeten en over geestelijke dingen te spreken. Zij liet haar leven zo door godsdienstige dingen beheersen dat haar gezin er onder leed. Daarom moest zij beseffen dat het gezin ook godsdienst is. Dat is een taak die God haar had gegeven. Haar kinderen hadden hun moeder nodig.

De situatie zou anders zijn wanneer de verjaardag op zondag gehouden zou worden en je een zondagse kerkdienst zou moeten verzuimen. Dan hebben we te maken met het heilig houden van de zondag. Die dag is apart gezet voor de dienst van de Heere. (...) Jullie kunnen de afweging maken om later met elkaar die kerkdienst te beluisteren, als dat mogelijk is. Of je kunt besluiten om later samen je oma te bezoeken. (...) Ik hoop dat het mogelijk is om hier open met elkaar over te spreken. Bid ook dat de Heere jullie helpt om de goede beslissing te nemen", aldus de hervormde predikant uit Sint Anthoniepolder.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Welk bijbelvers staat dat de zondag een dag is die apart gezet is voor de dienst van de Heere? Dit is een traditie van mensen niet uit het woord.
Dat bijbelvers is er inderdaad niet. Dit staat er wel van de sabbat. De opstandingsdag van Christus is vrijwel vanaf het begin van het christendom als sabbat gehouden. Een goede gewoonte lijkt me. Niet uit het Woord, wel naar het Woord.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)