klimaatverandering
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 december 2021 door Redactie

Onderzoek: kerkelijke jongeren maken zich grote zorgen om klimaatverandering

Meer dan 80 procent van de kerkelijke jongeren maakt zich grote zorgen om klimaatverandering. Dat blijkt uit het Jongerenonderzoek dat in september en oktober is uitgevoerd door R2 Research in opdracht van MissieNederland, Tearfund Nederland, Micha Nederland, A Rocha, World Servants, EO BEAM, HGJB, Protestantse Kerk in Nederland en Groene Kerken. Het onderzoek is uitgevoerd onder Nederlandse christelijke jongeren van 15 tot en met 25 jaar waarvan 92 procent minstens één keer per maand naar de kerk gaat. Ook vinden de jongeren dat er binnen de kerk te weinig over klimaatverandering gesproken wordt.

Zorgen over klimaatverandering, milieuvervuiling en oorlog/conflict zijn het sterkst toegenomen. De minste zorgen hebben jongeren over het behoud van de Nederlandse cultuur. Cornelis de Schipper, Tearfund Nederland: “Tweederde van jongeren vindt het belangrijk dat christenen in actie komen, maar bijna de helft vindt dat de eigen kerk momenteel onvoldoende actie onderneemt. De komende periode gaan we dan ook graag in gesprek met kerken om te kijken welke rol kerkleiders hierin kunnen spelen.”

Het belangrijkste doel van het onderzoek was inzicht krijgen in de perceptie van christelijke jongeren op de toekomst, specifiek ten aanzien van de oorzaken van klimaatverandering en milieuvervuiling en de rol van de Nederlandse kerk. Harmen Niemeijer, Micha Nederland: “We zien dat jongeren opstaan tegen onrecht koppelen aan hun geloof en dat klimaatverandering op dit moment de grootste zorg is. De grote uitdaging ligt nu bij de kerk om deze thematiek een plek te geven en daarover juist ook met de jongeren in gesprek te gaan, en ze ruimte te bieden. Een grote uitdaging, maar o zo nodig.”

Om meer inzicht te krijgen in wat de jongeren missen in hun kerk om geïnspireerd te worden, wordt er in januari een verdiepend vervolgonderzoek gedaan. Hierbij voeren jongeren en kerkleiders in een focusgroep discussie. In februari verschijnen hiervan de resultaten.


Klimaatverandering
- Meteoroloog Reinier van den Berg is klaar met 'klimaatontkenners': "De twijfel heeft nu lang genoeg geduurd"
- Klimaatverandering, het nieuwe evangelie?
- Tijdens klimaatactie gearresteerde predikant: "Ik heb als christen een veel hogere wet dan die van mijn land"
- Waarom christelijke klimaatactivisten een brug in Amsterdam blokkeren: "Het klimaat hoort volledig bij het werk van Jezus"
- De klimaatmars: waarom iedere christen mee zou moeten doen
Meer over Klimaatverandering »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik maak mij grote zorgen over het nieuwe "klimaatevangelie", dat de kerken overspoeld.

Een nieuw soort vervangingstheologie optima forma.

G
Jongeren maken zich zorgen over klimaatverandering? Hoe bijzonder te lezen dat ook hier het narratief van overheid en daarvoor geselecteerde wetenschappers braaf nageaapt wordt. Klimaatverandering is van alle tijden en bijbels, staat er niet dat zomer en winter niet zullen ... enz? Sinds wanneer moet er een koppeling zijn tussen kerk en mileu? Geloven we nu inmiddels in moeder aarde of blijven we bij Vader God? Ontslaat ons niet van onze verantwoordelijkheid voor het milieu/aarde an sich, accent ligt verkeerd
Toon meer antwoorden (17)
Toon meer reacties (1)