kerst Brussel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 december 2021 door Redactie

Gelijkheidscommissie EU: "Spreek over 'feestdagen' in plaats van 'Kerst' en vervang Bijbelse namen"

Met Kerst vieren we als christenen de geboorte van Jezus, maar het feest wordt wereldwijd door verschillende groepen gelovigen en ongelovigen gevierd. De Gelijkheidscommissie van de Europese Unie stelde een document op hoe mensen in de decembermaand religieus- en genderneutraal taalgebruik kunnen gebruiken. "Spreek niet over Kerst, maar over 'feestdagen'", is een van de tips die de commissie geeft. Na flinke kritiek op het document, gaat de commissie het advies herzien.

Volgens de commissie gaat men met het spreken over 'Kerst' ervanuit dat iedereen christen is. "Niet iedereen viert de christelijke feestdagen in december", aldus het document. Zij doelen op moslims die vaak geen Kerst vieren, omdat zij Jezus niet zien als Zoon van God maar als een profeet en om deze reden niet meedoen met het geboortefeest. Maar ook joden doen vaak niet mee met de Kerstdagen, zij vieren in de periode voor kerst Chanoeka. Dit jaar duurt het joodse feest van licht en hoop van zondagavond 28 november tot maandagavond 6 december. Andere adviezen van de commissie zijn om groepen niet toe te spreken met 'dames en heren', maar bijvoorbeeld 'beste collega's' en 'Malika en Julio' te gebruiken als fictieve namen in plaats van 'Maria en Johannes'. 

Europese parlementariër Antonio Tajani wenst de Europese Gelijkheidscommissie bewust een "vrolijk kerstfeest". Hij noemt het advies van de commissie absurd. "Spreek niet over de 'Kerstdagen' en gebruik geen christelijke namen zoals 'Maria en Johannes', om te voorkomen dat je mensen kwetst. Dit zijn absurde adviezen die in het document van de Europese commissie staan. Inclusiviteit betekent niet dat we de christelijke waarden van de EU moeten verloochenen", tweet Tajani. Helena Dalli van de commissie geeft op Twitter aan dat ze opnieuw naar het document zullen kijken na de forse kritiek die er werd geuit. "We zullen kijken naar de kritiek en met een nieuwe versie komen van de richtlijnen", aldus Dalli.


Kerst
- De 5 grootste misvattingen in het kerstverhaal
- Waarom we altijd een verkeerd beeld van de pleegvader van Jezus hebben gehad
- Wanneer werd Jezus eigenlijk geboren?
- 7x de mooiste christelijke kerstkaarten!
- Zijn er terechte Bijbelse bezwaren tegen het vieren van Kerst?
Meer over Kerst »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
De wereld gaat steeds meer los van God. Het is een duivelse voorbereiding om christelijke feesten neutraal te maken, maar de feesten moeten wel doorgaan met als doel God naam te verbannen en de antichrist zijn macht veilig te stellen bij zijn komst.
Kol. 2:16-18: "Laat dan niemand jullie blijven oordelen inzake eten en drinken of op het stuk van een feestdag, nieuwe maan of sabbat, dingen, die slechts een schaduw zijn van wat komen moest, terwijl de werkelijkheid van Christus is." Waarom houden we zo vast aan onze 'christelijke' feestdagen, terwijl daarvoor helemaal geen grond in de Bijbel te vinden is? Natuurlijk zijn het gezellige dagen en horen ze bij onze traditie en vinden we het ook niet goed als anderen ons dit willen afnemen, maar uit puur christelijk oogpunt hebben ze geen waarde.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (12)