bruiloft
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 november 2021 door Jeffrey Schipper

Zijn wij in Gods ogen pas getrouwd na ons kerkelijk huwelijk?

"De tijd tussen het wettelijk huwelijk en het kerkelijk huwelijk is in ons geval een aantal maanden. Seksuele omgang willen/wilden we graag bewaren voor het moment na het kerkelijk huwelijk. Maar ergens beginnen we ons af te vragen, zijn wij in Gods ogen pas getrouwd na ons kerkelijk huwelijk, of zijn we nu al getrouwd in Gods ogen omdat we elkaar wettelijk gezien al trouw hebben beloofd?", aldus een jong stel in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. A. I. Kazen antwoordt: "In onze Nederlandse situatie is het zo dat een huwelijk door een (buitengewone) ambtenaar van de burgerlijke stand wordt voltrokken, in het bijzijn van minimaal twee en maximaal vier getuigen. Dit heeft in jullie geval plaatsgevonden. Hiermee zijn jullie getrouwd. Voor de wet. En voor God. Hoe zit het dan met het kerkelijk huwelijk? Dit betreft een kerkelijke bevestiging en inzegening van het voor de wet gesloten huwelijk. In deze volgorde: eerst het burgerlijk huwelijk en dan de kerkelijke bevestiging en inzegening daarvan. 

Prachtig als het burgerlijk huwelijk en de kerkelijke bevestiging en inzegening ervan op dezelfde dag plaats vinden en je als man en vrouw allereerst in de kerk, met de gemeente, onder het Woord van God komt en voor Zijn aangezicht knielt! Wanneer dit niet mogelijk is, en het kerkelijk huwelijk later plaatsvindt, is er nog steeds sprake van een huwelijk. Voor de wet en voor God. Ik zie dan ook niet in waarom seksuele gemeenschap voordat jullie huwelijk kerkelijke bevestigd en ingezegend wordt niet geoorloofd zou zijn. Waarbij ik direct opmerk dat jullie hier beiden wel achter moeten staan en het beter is te wachten als één van beiden daar de voorkeur aan geeft."

De hersteld hervormde predikant uit Hoevelaken-Nijkerkerveen bidt het stel Gods nabijheid en bijstand toe.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Het antwoord is lekker nuchter en to the point. Wat mij betreft dan ook een prima antwoord.

Maar waar de schoen toch wel een beetje wringt is dat de overheid bepaald of je voor God wel of niet getrouwd bent. Zeg dan liever dat je getrouwd bent, wanneer je publiekelijk naar elkaar uitspreekt dat je de rest van je leven als gehuwden wilt delen.
D
De overheid is hierin nu juist de vertegenwoordiger van het "publiek" dat het woord van trouw aan elkaar publiekelijk maakt!
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (2)