overval
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

29 november 2021 door Redactie

Overvallen en mishandelde Katwijkse juwelier vergeeft daders tijdens rechtszaak: "Bid maar om vergeving"

Een bijzonder moment tijdens de rechtszaak afgelopen vrijdag tegen twee mannen die een christelijke juwelier in Katwijk overvielen. De 53-jarige juwelier Daniël Kleen zei tijdens zijn getuigenverklaring de verdachten te vergeven en wilde ze de hand schudden. “Bid maar om vergeving”, vertrouwde hij de verdachten toe.

Ruim een jaar geleden werd de juwelierszaak van Kleen op klaarlichte dag op gewelddadige wijze overvallen. De juwelier liet dat echter niet zomaar gebeuren en raakte daardoor flink gewond. Hij was bont en blauw en had in totaal zestien hechtingen in zijn gezicht. Hij verweerde zich namelijk door een overvaller met een stoel aan te vallen. Hij werd vervolgens met een klauwhamer meerdere keren in zijn gezicht en op zijn knie geslagen. Toen hij in gevecht raakte met een overvaller trok de andere overvaller een pistool, maar dat kreeg hij niet geladen. Daarop gingen de overvallers er met een kleine buit vandoor.

Destijds vertelde hij al tegenover Omroep West dat God hem gespaard had: “Ik ben een gelovig man en ik geloof dat er geen haar van mijn hoofd zal vallen zonder de wil van mijn hemelse Vader.” Hij vertelde toen ook al dat hij de daders van harte zou willen vergeven als ze berouw zouden toonden. “God heeft mij veel misdaden vergeven door het bloed van Christus”, zei hij desgevraagd tegenover het Reformatorisch Dagblad. “Daarom kom ik niet boven deze mensen uit.”

Afgelopen zaterdag diende de rechtszaak tegen de twee verdachten. Ze bekenden daarbij hun misdaad en betuigden spijt. Kleen was als slachtoffer aanwezig bij de rechtszaak. Hij loopt nog steeds moeilijk door het letsel aan zijn knie. Maar toch voegde hij de daad bij zijn eerdere woorden. Tijdens zijn getuigenverklaring vertelde hij namelijk niet alleen tot in detail wat er die dag is gebeurd, hij stelde ook de daders te willen vergeven. Hij vroeg vervolgens aan de rechtbankvoorzitter of hij de jongens een hand mocht geven.

Wat er vervolgens gebeurde, zullen de aanwezigen bij de rechtbank niet snel meer vergeten. Terwijl de voorzitter van de rechtbank nadacht of het schudden van de handen wel verstandig is vanwege de coronamaatregelen, zei één van de verdachten volgens Omroep West: “Een boks mag toch?” Daarop stonden beide verdachten op en liepen ze naar de juwelier om hem een boks te geven. Daarbij boden ze nogmaals hun excuses aan: “De pijn die ik u heb aangedaan is eigenlijk geen vergeving waard”, zei een van de verdachten zelfs.

Daar dacht Kleen zelf echter heel anders over. Hij vertelde ze dat hij hen vergaf en dat hij geen haat richting hen voelde. “Bekeer je van je boze wegen”, vertrouwde hij de verdachten toe. “Bid maar om vergeving.”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heel bijzonder! Maar om Daniël Kleen na te doen, is niet eenvoudig. Dat kan je uit jezelf.
CORRECTIE: Dat kan je NIET uit jezelf.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)