Arnold Huijgen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 november 2021 door Redactie

Nieuwe Theoloog des Vaderlands is een monnik, ook prof. dr. Arnold Huijgen valt in de prijzen

Voor het eerst in de geschiedenis is een monnik Theoloog des Vaderlands geworden. Zondag werd in het televisieprogramma Jacobine op 2 bekend gemaakt dat Thomas Quartier (1972) Theoloog des Vaderlands 2021/2022 is. Tabitha van Krimpen is de nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands en de prijs voor het beste boek gaat naar prof. dr. Arnold Huijgen.

Zondag werd er voor de elfde keer een Theoloog des Vaderlands gekozen. Thomas Quartier is als monnik verbonden aan de Keizersabdei in Leuven. Daarnaast is hij hoogleraar Liturgiewetenschap aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit. Hij is sinds 1999 werkzaam bij deze universiteit. Het leven als monnik is belangrijk voor de kersverse Theoloog des Vaderlands, zo vertelde hij in een interview met Jacobine van Geel: “Als ik kijk naar de vermoeidheid die in de samenleving ontstaat door corona, dan kan ik als monnik wel een spiegel zijn.”

Jonge Theoloog des Vaderlands
De nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands is Tabitha van Krimpen. Zij volgt op dit moment een 3-jarige master aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) van Amsterdam. In een eerste reactie op haar benoeming noemde ze die heel eervol. Bovendien wil ze de titel recht doen en zich in het bijzonder richten op jongeren, zo vertelde ze in Jacobine op 2. “Wat mij betreft zijn er nieuwe vormen nodig. Waarom altijd die kerkdienst op zondagochtend om 10.00 uur? Bij mijn generatie sluit dat totaal niet aan. Mijn leeftijdsgenoten zijn op zoek naar authenticiteit. Juist de kerk kan daar een mooie plek voor bieden.”

Beste Theologisch Boek
Ook prof. dr. Arnold Huijgen viel in de prijzen. Hij won de prijs voor het Beste Theologische Boek 2020/2021 met zijn boek ‘Maria – icoon van genade’. De jury was onder de indruk van de oecumenische inslag van Huijgen: “Een volbloed protestant theoloog die op Bijbelse gronden pleit voor een herwaardering van Maria, als moeder van de Verlosser en van de gelovigen. In dit boek wordt Maria wat protestantser, en daarmee kan het protestantisme juist weer wat katholieker worden. Een oecumenische win-win situatie.” Lees ook: Volgens Arnold Huijgen is Maria de moeder van alle gelovigen: "Ze is een enorm voorbeeld voor mij" 

Bekijk hier de hele uitzending van Jacobine op 2 terug.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Mooi dat prof. Huijgen in de prijzen viel. Heel terecht. Zoals ik hem ken van zijn preken. Iemand die verder kijkt dan zijn protestantse neus lang is.
" Het leven als monnik is belangrijk voor de kersverse Theoloog des Vaderlands", maar het heeft geen enkele waarde in het koninkrijk van God om monnik te zijn of anderszins celibatair te leven. Je kunt er God niet mee behagen en dat heeft Hij ook helemaal niet nodig en Hij vraagt er dus ook niet om! Wat toch ontzettend jammer van al die goedbedoelende en oprechte, maar misleide gelovigen die de afgelopen eeuwen vrijwillig dat onnodige juk op zich hebben genomen.
Voor de een een juk, voor de ander een bevrijding.