levenspartner
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 november 2021 door Jeffrey Schipper

Hoe maakt God duidelijk wie mijn levenspartner is?

"Ik ken al langere tijd een meisje, van wie ik ben gaan houden. Ik weet niet of het wederzijds is. Maar belangrijker: ik weet ook niet of het Gods wil is. Hoe kun je dat weten en hoe wil God daarin tot je spreken?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Allereerst is het goed om je de vraag te stellen welke praktische aanwijzingen de Bijbel geeft als het gaat over de keuze van een (toekomstige) levenspartner", antwoordt M. M. van Winkelen, ouderling binnen de Gereformeerde Gemeenten. "Het gaat dan niet alleen om de vraag of er oprechte, wederzijdse liefde is en er geen bijzaken leidend zijn (bijvoorbeeld geld, uiterlijk). Een belangrijke vraag is ook hoe de ander in het leven staat. Hoe denkt zij over de Bijbel, over God? Hoe staat zij tegenover de dingen van Gods Koninkrijk, zoals bekering en geloof? Ervaar je in deze dingen verbinding? Kun je over deze zaken goed met elkaar van gedachte wisselen?

Hiernaast zou ik je de weg van het gebed willen wijzen. Denk aan wat we lezen in Spreuken 3: “Ken Hem in al uw wegen en Hij zal uw paden recht maken” (vers 6). Leg je vragen en gedachten over de ander in het gebed voor de Heere neer (dat doe je wellicht al, maar houdt daarin aan). Je mag de Heere eerbiedig in het gebed vragen of Hij wil bevestigen waar Zijn zegen en goedkeuring op rust; maar ook of Hij je ook wil tegenhouden als je een weg op gaat die niet goed is en waar Zijn goedkeuring niet op rust. Dat is niet een gemakkelijk gebed, want dan bid je in een bepaalde zin ‘tegen je zelf in’. Als het niet tot een relatie komt, of als die relatie al in de knop breekt, dan is dat iets moeilijks. Maar de Heere weet wat goed voor je is.

Ten derde zou ik zeggen: wees opmerkzaam op Gods voorzienige leiding in je leven, ook als het gaat om het meisje waar je je nu op richt. Dan kan het zijn dat er straks een relatie mag opbloeien, maar het ook zijn dat het anders gaat als dat je hoopt. Het huwelijksformulier zegt dat de Heere “nog heden ten dage een iegelijk zijn huisvrouw als met Zijn hand toebrengt.” Dat is dus niet alleen iets uit de tijd van de Bijbel, maar dat doet God ook vandaag nog. Als het gaat om Gods leiding moet je niet uitzien naar allerlei opzienbarende dingen. De leiding van de Heere zit vaak in kleine dingen die een ander wellicht wegzet als ‘toevalligheden’. Het is genade als we iets van die leiding van de Heere mogen opmerken; dat maakt je niet groot, maar juist klein.

Tenslotte stel je de vraag of je de HEERE mag vragen of Hij hierover uit Zijn Woord tot je wil spreken. Je mag de HEERE zeker bidden om licht en leiding, om antwoord in deze dingen. Je mag zelfs naar dat antwoord uitzien. Ik denk aan Psalm [berijmd] 85: “Merk op mijn ziel wat antwoord God u geeft.” Maar het is wel belangrijk dat je het aan God overlaat hoe en wanneer Hij je duidelijkheid geeft; bindt Hem niet aan hoe jij denkt dat dit moet gaan."

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen