Studiedag protestantse theologie en jodendom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 november 2021 door PThU

Studiedag over protestantse theologie en jodendom

De verhouding tussen de protestantse theologie en het jodendom is altijd complex geweest. Tijdens deze studiedag gaan we op zoek naar wat theologen in de periode 1860-2020 over deze relatie hebben gezegd. Kunnen we over controverses uit het verleden heenstappen en de relatie vernieuwen? En hoe is die actuele situatie eigenlijk?

De complexe verhouding van de protestantse theologie tot het jodendom in de moderne tijd is recent weer onder de aandacht gekomen door de schuldbelijdenis die de Protestantse Kerk in Nederland in 2020 uitsprak. Tijdens deze studiedag zullen we grondig naar deze relatie kijken, die bij betrokkenen waardering en kritiek oproept. Daarnaast zullen we in gesprek gaan en ons bezinnen op het werk van een aantal prominente protestantse theologen in Nederland tussen 1860 (opkomst van een democratische samenleving, maar ook van modern antisemitisme en een door velen als agressief ervaren Jodenzending) en 2020 (de schuldbelijdenis). Hoe hebben zij over het jodendom gedacht? Hoe vertaalden deze theologen de protestantse exegese van de Bijbel naar een concrete relatie met het Joodse volk?

We beginnen de dag met een gesprek over de huidige relatie van protestantisme en jodendom, naar aanleiding van de schuldbelijdenis. Aan dit gesprek wordt van Joodse zijde deelgenomen door rabbijn Lody van de Kamp en docente Judaïca Lieve Teugels (PThU). Vanuit de Protestantse Kerk in Nederland zal René de Reuver meedoen en namens de Raad van Kerken Geert van Dartel. We verkennen eerst de vragen en opvattingen die we in het heden tegenkomen rondom de relatie kerk en Israël. Vervolgens gaan we op zoek naar wat theologen vóór ons gezegd hebben over deze relatie. Daarbij krijgen ook controversen de aandacht. Afgesloten wordt met een nabeschouwing door historicus Albert de Lange, die als researchfellow van de PThU deelneemt.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen