kuzu
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 november 2021 door Redactie

ChristenUnie boos na filmpje van DENK: 'Deze suggestie is lelijk, laag en niet waar'

Politici van de ChristenUnie hebben verbolgen gereageerd op de suggestie van de partij DENK dat CU alsnog voor 2G gaat stemmen. Ook suggereerde Kamerlid Tunahan Kuzu dat ChristenUnie voor de invoering van het coronatoegangsbewijs op de werkvloer en in het onderwijs is. ‘Deze suggestie is lelijk, laag en simpelweg niet waar’, reageert Kamerlid Mirjam Bikker.

DENK plaatste een filmpje online waarin Tunahan Kuzu de aanval opent op ChristenUnie: “Ik heb altijd geleerd dat wanneer je politiek bedrijft, je dat met een rechte rug doet op basis van principes. Dat is vandaag weer faliekant misgegaan in de Tweede Kamer.” Kuzu vertelt vervolgens dat demissionair minister Hugo de Jonge in sneltreinvaart een aantal wetten door de Kamer wil jagen.

"Hoeveel idealen kun je nog bij het grofvuil zetten om aan de macht te blijven?"

Het betreft wetsvoorstellen over het inmiddels veelbesproken 2G-beleid en uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar de werkvloer en het onderwijs. Tijdens een procedurevergadering werd het wetsvoorstel over een coronapas op de werkvloer controversieel verklaard. “Dat betekent dat het niet behandeld kan worden totdat er een nieuw kabinet zit”, legt Kuzu in het filmpje uit. “Maar later, toen Jan Paternotte aan de bel trok, zei de voorzitter dat de stemverhoudingen toch iets anders lagen. Want de ChristenUnie had dus eigenlijk gewoon voorgestemd.”

“Dat zag je ook gebeuren bij de invoering van de 2G-wet en de coronapas in het onderwijs”, vervolgt Kuzu. “De ChristenUnie is gewoon voor. En was het niet de ChristenUnie die tijdens het laatste congres heeft aangegeven dat ze tegen de invoering van 2G zijn? Was het niet Kamerlid Mirjam Bikker die tijdens het laatste coronadebat aangaf dat ze de invoering van 2G absoluut niet wenselijk vindt? Ze kwam zelfs met een alternatief voorstel. Was het niet Gert-Jan Segers, de leider van de ChristenUnie, die een e-mail stuurde naar alle leden van de ChristenUnie om uit te leggen waar ze voor staan? En 2G was moeilijk. Hoeveel idealen kun je nog bij het grofvuil zetten om aan de macht te blijven? Hoeveel principes kunnen er nog verloochend worden om aan de touwtjes te kunnen blijven trekken?”

Op zijn persoonlijke Twitteraccount dikt Kuzu het nog wat verder aan: ‘Wat valt ChristenUnie door de mand zeg! Wat een slappe hap. Alles voor de macht. Door de knieën voor D66 en VVD.’

Verbolgen reacties
Vanuit de ChristenUnie wordt verbolgen gereageerd op de beschuldigingen van Kuzu. Partijleider Gert-Jan Segers reageert kort maar krachtig: ‘Het oude verdienmodel van DENK is weer afgestoft. Deze niet zo collegiale collega suggereert alsof we vóór een wet stemmen, terwijl we alleen maar voor de behándeling ervan zijn. En laat zo scheldende volgers op ons los. Er zijn politieke manieren waar ik nooit aan zal wennen…’

"Deze suggestie is lelijk, laag en simpelweg niet waar." 

Ook Mirjam Bikker, CU-Kamerlid en woordvoerder op het gebied van corona, reageert op Twitter. Ze plaatst een screenshot van de post van DENK met daarover het label #trapernietin geplakt. Dit was lange tijd een slogan van DENK waarmee zich naar eigen zeggen wapenden tegen framing van media en andere politieke partijen. Mirjam Bikker begint haar bericht op Twitter er nu ook mee: ‘Trap er niet in. De praktijken van DENK zoals we ze inmiddels helaas kennen. De wetten over CTB in het onderwijs, CTB op de werkvloer en 2G zijn nog helemaal niet behandeld. Die worden (inderdaad) volgende week behandeld. Deze suggestie is lelijk, laag en simpelweg niet waar.’

Johannes de Vries, hoofd voorlichting van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie, noemt het filmpje van DENK ‘vals’ en verwijst naar de reactie van Mirjam Bikker.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Als ik naar de eerdere stemmingen van CU kijk, zou het me niet verbazen als DENK gelijk krijgt. We wachten af...
Vakanties
Hier adverteren?