Diederik van Dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 november 2021 door Redactie

SGP-senator vindt maatregelen noodzakelijk, maar vindt dat coronapas faalt

“We moeten rekenschap geven van het feit dat vaccinatie niet de veelbeloofde ultieme oplossing blijkt te zijn. We prikken ons eenvoudigweg niet uit de crisis." Aan het woord is SGP-senator Diederik van Dijk. In de Eerste Kamer werd gedebatteerd over de verlening van de tijdelijke coronawet en Van Dijk stelde dat SGP hier huiverig voor is.

Vaasje dreigt te breken
Van Dijk begon zijn bijdrage door te stellen dat het kabinet afgelopen zomer suggereerde dat corona grotendeels achter de rug was: “Maar nu zitten we met record besmettingscijfers en een code zwart die niet zo ver weg is als wenselijk zou zijn. Zorgelijk. En dat in een samenleving waarin de moeheid toeslaat, de onderlinge verdraagzaamheid krassen oploopt en het respect voor de overheid kraakt. Het vaasje dreigt te breken.”

“Het coronavirus blijkt grillig”, stelt de SGP-senator later in zijn bijdrage. “Het is allemaal minder voorspelbaar dan we hoopten. We zien hier onze menselijke beperktheid en dat mag ons nopen tot bescheidenheid en vooral brengen tot de levende God. We kunnen ons niet uit elke situatie regelen met pasklare oplossingen. In die zin is het vandaag niet de tijd voor grote woorden of beloften. Op welke wijze geeft de minister in zijn communicatie hieraan gestalte? Mag het kabinetsbeleid dat niet méér uitstralen?”

"Het is allemaal minder voorspelbaar dan we hoopten. We zien hier onze menselijke beperktheid en dat mag ons nopen tot bescheidenheid en vooral brengen tot de levende God."

Vaccins
Ook sprak Van Dijk uitgebreid over het vaccineren tegen corona: “We kennen inmiddels de werking van vaccinatie. De vaccins leiden tot een verlaging van de ziektelast en de bijbehorende gezondheidsschade. Daarover kunnen we redelijk stellig zijn. Het is daarom belangrijk dat er goede en toegankelijke informatievoorziening hieromtrent beschikbaar blijft. Tegelijkertijd moeten we ons wel rekenschap geven van het feit dat de vaccinatie niet de veelbeloofde ultieme oplossing blijkt te zijn. We prikken ons niet eenvoudigweg uit deze crisis. Ook dat inzicht dringt door.”

“Zoals gezegd, de werking van vaccinatie is er”, vervolgt Van Dijk. “Maar er is ook een andere kant. Inmiddels heeft iedereen de mogelijkheid gehad om zich te laten vaccineren. Een klein deel van de bevolking heeft om uiteenlopende redenen gekozen dit niet te doen. Deze mensen hebben hun keuze gemaakt. Geen nieuwe informatiegolf of dichtstbijzijnde prikbus gaat daar verandering in brengen. De vrijheid om een keuze te maken impliceert ook de verantwoordelijkheid voor de samenleving om die keuze te accepteren.”

Coronatoegangsbewijs en 2G
De SGP-senator begon ook over het uitbreiden van de coronapas en het voorgenomen 2G-beleid: “De geloofwaardigheid van de overheid en onze democratische instituties is in het geding. Het vertrouwen in de overheid is laag. Maar is dat vreemd? Als een voltallig parlement zich onomwonden uitspreekt tegen enige vorm van vaccinatiedwang. En dat van een vaccinatiebewijs als toegangsbewijs nimmer sprake kan zijn. En als de regering dit een ruim half jaar later alsnog voorstelt, is het dan verwonderlijk dat mensen de overheid scheef aankijken?”

Volgens Van Dijk is de SGP huiverig voor de door het kabinet gekozen koers: “De wijze waarop de regering het coronatoegangsbewijs in het maatregelenpakket heeft verwerkt, spreekt ons niet aan. En daarbij was de anderhalve meter inruilen voor het coronatoegangsbewijs ook geen goede ruil. Een bewezen effectief middel werd ingeruild voor een middel waarvan de effectiviteit veel minder duidelijk is.

Maar veel ernstiger is dat dit CTB de tweedeling in de samenleving alleen maar meer aanwakkert en de proportionaliteit van het CTB allerminst bewezen is door de regering. Dit is niet zomaar een mening van de SGP. Ook het College voor de Rechten van de Mens wijst hierop. Daarom heeft de SGP grote bedenkingen bij deze verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19.”


Corona
- Arts Alie Hoek: "Overheid mag vaccinatiedrang uitoefenen"
- Kerk Sliedrecht volgt advies overheid en vervroegt avonddiensten
- Worden christenen in Australië slachtoffer van een controlemaatschappij?
- Controlemaatschappij? Coronachaos bewijst ongelijk van complotdenkers
- CU-Kamerlid over afname effectiviteit vaccins: "Ook gevaccineerden hebben een verantwoordelijkheid"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Kijk, dit is nu eens een goed, wel overwogen en gedegen standpunt, met maximaal respect voor de bewindslieden die het beleid uitvoeren.

Geheel terecht wordt opgemerkt dat wie zich nu nog niet heeft laten vaccineren, dat ook niet meer gaan doen onder dwang van uitsluiting van een deel van het sociale leven en het effect van het Corona Toegangsbewijs in de huidige omstandigheden onvoldoende is bewezen en daarmee geen effectieve maatregel (meer) is.
W
In Japan is men in Augustus begonnen met behandeling met Ivermectin. Met zeer goed resultaat. Daar is nu vrijwel geen corona meer. Ook in India en veel 3e wereld landen komen positieve berichten hierover.

Het is van de gekke dat dit hier in Nederland niet mogelijk is en wordt tegengewerkt met alle macht!!!!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)