voorganger Burnett Robinson Zevende-dags Adventisten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 november 2021 door Redactie

Voorganger geschorst na omstreden uitspraak over huwelijk: "Mannen, verkracht je vrouwen"

De voorganger van een Zevende-dags Adventisten kerk uit New York is geschorst na een omstreden uitspraak over het huwelijk. "Mannen, als je iemand verkracht, laat het dan je vrouw zijn", stelde de voorganger in kwestie, Burnett Robinson, in een preek over de verhouding tussen mannen en vrouwen binnen het huwelijk, meldt Religion News. De kerk geeft aan dat Robinson is geschorst naar aanleiding van de uitspraak.

De preek van Robinson richtte zich op de woorden van Paulus: "Vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig, zoals aan de Heere," (Efeze 5:22, HSV). "Ik wil meteen benadrukken dat wanneer je getrouwd bent, vrouwen, je niet langer van jezelf bent. Je bent van je man. Begrijp je wat ik daarmee bedoel? Ik benadruk dat, omdat ik pas in het nieuws langs zag komen dat een vrouw haar man aanklaagde voor verkrachting", aldus Robinson in zijn preek. "Mannen, als je iemand verkracht, laat het dan je vrouw zijn. Dan is het legaal."

Er kwamen veel negatieve reacties op de preek van de New Yorkse voorganger. Een petitie op Change.org eist het ontslag van Robinson. Meer dan 1.200 mensen ondertekenden de petitie. De Zevende-dags Adventisten uit New York hebben de voorganger voorlopig geschorst en zoeken naar een passende oplossing: "Voorganger Robinson heeft diepe spijt van zijn uitspraak en snapt welke schade het heeft aangericht. Hij biedt zijn welgemeende excuses aan", reageert de kerk. "We verwerpen met heel ons hart welke vorm dan ook van geweld richting vrouwen, of wie dan ook. Zevende-dags Adventisten geloven niet in geweld."

Het Amerikaanse kerkgenootschap van de Zevende-dags Adventisten telt in de Verenigde Staten en Canada 1,2 miljoen leden. De beweging ontstond aan het begin van de 19e eeuw nadat William Miller voorspelde dat Jezus in 1843 of 1844 terug zou komen, op basis van zijn lezing van het Bijbelboek Daniël. Toen dit niet gebeurde, splitste de volgelingen van Miller zich op in verschillende groepen, waaronder de Zevende-dags Adventisten. Het kerkgenootschap telt vandaag de dag in Nederland 64 adventistische gemeenten en ongeveer 6000 gedoopte leden. Ze kenmerken zich voornamelijk door het houden aan oudtestamentische wetten zoals het vieren van de Sabbat en het eten volgens de voedselwetten uit Leviticus.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Dit is geen discussie waard. De man is duidelijk niet goed bij zijn hoofd. Begrijp ook niet zo goed, waarom dit geplaatst wordt.
Toch zijn er bij ons in Nederland in de kerk ook idioten die dit geloven en hun vrouw als gebruiksvoorwerp behandelen. Ze vergeten dat mannen wordt opgedragen voor hun vrouwen te zijn als Christus voor de gemeente...
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)