Altaar kathedraal van Brescia
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 november 2021 door Redactie

Italiaanse trend: Rooms-Katholieken laten zich 'ontdopen', al kan dat volgens de kerk niet

Meer en meer Rooms-Katholieke Italianen laten zich bij hun kerk 'ontdopen'. Alhoewel er weinig data bekend is over de uitschrijvingen zouden het er al meer dan 100.000 zijn. De Italiaanse kerk worstelt met het fenomeen: predikant en professor Religieuze Wetenschappen Daniele Mombelli zegt dat het "niet mogelijk is om de doop uit te wissen, omdat het een feit is dat historisch gezien plaats heeft gevonden en daarom is geregistreerd".

Wat de Italiaanse burgers formeel wel doen, zegt Mombelli, is zich bij de kerk uitschrijven. Dat zou volgens het Italiaanse kerkrecht officieel niet mogen, ze begaan daarmee de misdaad van afvalligheid. De Italiaanse Autoriteit voor Persoonlijke Databeveiliging zegt inmiddels dat iedereen nu het recht heeft zich bij de kerk te laten uitschrijven.

In een artikel van Christian Today verhaalt men van de 25-jarige Mattia Nanetti, die opgroeide in het Noord-Italiaanse Bologna. Hij ging naar de school van de plaatselijke parochie en zat zelfs op een katholieke scouting groep. In 2019 besliste hij dat hij de kerk achter zich wilde laten. Nanetti vulde een online formulier in, legde zijn beweegredenen in een brief uit en verzond het naar de parochie in Bologna. Twee weken later was het geregistreerd en was de Italiaan officieel uitgeschreven bij de Rooms-Katholieke Kerk.

Hoeveel Italianen dit laten doen is niet helder, legt Christian Today uit: weinig bisdommen houden de data bij. Een van de bisdommen die dit wel doet is die van Brescia, een stad vlakbij Milaan. In 2021 zouden 75 mensen zich hebben laten 'ontdopen', tegen 27 in 2020. Landelijk gezien, zo is de schatting volgens een landelijke website, ligt dit aantal rond de 100.000.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Verstandig van die Italianen; beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!
Wie als baby besprenkeld is mét een paar druppels water, hoeft zich helemaal niet te laten 'ontdopen'! Hij is immers niet (als volwassene) ondergedompeld ín water, wat de normale betekenis is van dopen ...