Asielzoeker terrorist
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 november 2021 door Patrick Goede

Onduidelijkheid over christen-zijn zelfmoordterrorist Liverpool

Om een verblijfsvergunning te kunnen krijgen, halen sommige asielzoekers uit Iran en Irak alles uit de kast. Zo werden er de afgelopen jaren in twintig zaken religieuze, homoseksuele of atheïstische tattoos getoond aan de Britse naturalisatiedienst. Dat zou ook de handelswijze geweest kunnen zijn van de zelfmoordterrorist die zichzelf vorige week opblies in een taxi in Liverpool en daarbij ook de taxichauffeur verwondde, zo schrijft de Christian Post.

De 32-jarige Emad al Swealmeen werd in Irak geboren en kreeg in 2014 en 2015 geen verblijfsvergunning. Vanaf augustus 2015 begon hij manieren te zoeken om zich bij het christendom aan te kunnen sluiten, berichtte CNN. Hij veranderde zijn naam in Enzo Almeni en sloot zich aan bij een gemeenschap van Farsi-sprekende christenen. "Hij lijkt de draaimolen van het kapotte asielsysteem in Groot Brittannië optimaal benut te hebben", laat staatssecretaris Priti Patel weten.

Mohammad Eghtedarian, die de Farsi-sprekende gemeenschap leidde waar Emad bij betrokken was, liet in 2016 weten twijfels te hebben over de "gemengde motieven" van sommigen. "Maar is dat hun schuld of de schuld van het systeem? En wie misleiden zij? De regering, mij als voorganger of God?" 

In maart 2017 werd Emad door de Anglicaanse kerk opgenomen als volwaardig lid van de Liverpool Cathedral, de kerk waar hij vermoedelijk de aanslag wilde plegen. Leden van de kerk lieten aan de U.K. Times weten dat hij overkwam als een oprechte christen met een oprecht geloof.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen