Chris Stoffer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 november 2021 door Redactie

Coronapas in niet-essentiële winkels? "Creëert schijnveiligheid"

Donderdag heeft een meerderheid van de Tweede Kamer ingestemd met een wet waardoor het mogelijk wordt om de coronapas te verplichten in niet-essentiële winkels. Wanneer klanten in de winkel 1,5 meter afstand kunnen houden is het coronatoegangsbewijs niet verplicht. ChristenUnie stemde voor de wet, SGP stemde tegen. “Onbegrijpelijk”, zo noemde SGP-Kamerlid Chris Stoffer het tijdens het wetgevingsoverleg.

Dat de wet is aangenomen, betekent niet dat er op dit moment een verplichting gaat gelden voor winkels om de coronapas te hanteren. Het betekent wel dat het (demissionaire) kabinet in de toekomst die maatregel zou kunnen nemen. Klanten zouden in dat geval verplicht worden om hun coronatoegangsbewijs te laten zien als ze de winkel in willen en winkeliers zijn verplicht om dat te controleren.

ChristenUnie stemde voor de wet. In een filmpje dat door de partij op social media wordt verspreid, vertelt Kamerlid Mirjam Bikker wat de ChristenUnie volgens haar heeft bereikt. “Er wordt echt gekeken of de anderhalve meter afstand niet een beter alternatief is. De verdere uitwerking van de wet gaat de minister nog doen en daar zullen we opnieuw over spreken in de Kamer. Maar ik wil je dit alvast meegeven, omdat ik het een belangrijk resultaat vind.” In de nieuwe wet wordt inderdaad een uitzondering toegestaan voor winkels wanneer klanten anderhalve meter afstand van elkaar en het personeel kunnen houden. Alle partijen stemden voor deze aanpassing in de wet.

De SGP toonde zich een uitgesproken tegenstander van de nieuwe wet. Dat bleek al tijdens de bijdrage van Kamerlid Chris Stoffer tijdens het wetgevingsoverleg. “Sinds de invoering van het coronatoegangsbewijs is het aantal besmettingen exponentieel gestegen. Terwijl het coronatoegangsbewijs juist het tegenovergestelde beoogde. Ik kan dus niet anders dan concluderen dat die coronapas een situatie van schijnveiligheid creëert. Gevaccineerden hebben met een groen vinkje nog steeds toegang tot plaatsen waar ze vervolgens anderen kunnen besmetten.”

SGP steunt de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar niet-essentiële winkels dan ook niet: “De SGP vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet ervoor kiest om, zonder feitelijke onderbouwing van de effectiviteit van het coronatoegangsbewijs, de inzet van de coronapas veder uit te breiden naar niet-essentiële detailhandel en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen.”

Stoffer: “Het heeft er alle schijn van dat de maatregel niet zozeer bedoeld is om besmettingsrisico’s in te perken, maar om de toegang tot het openbare leven van ongevaccineerden verder te bemoeilijken en om hen te prikkelen zich te laten prikken. In plaats van dalende besmettingscijfers zorgt deze maatregel voor een dalend vertrouwen in een overheid met een toch al niet te groot vertrouwen.”


Corona
- Arts Alie Hoek: "Overheid mag vaccinatiedrang uitoefenen"
- Kerk Sliedrecht volgt advies overheid en vervroegt avonddiensten
- Worden christenen in Australië slachtoffer van een controlemaatschappij?
- Controlemaatschappij? Coronachaos bewijst ongelijk van complotdenkers
- CU-Kamerlid over afname effectiviteit vaccins: "Ook gevaccineerden hebben een verantwoordelijkheid"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
En opnieuw stemt de CU voor de uitsluiting van mensen. Ach ja, wat is er nieuw onder de zon? Petrus pleegde tenslotte ook 3 x verraad. In de pers een huilie huilie verhaal van Seger cs en in de kamer gewoon het Rutte/de Jonge narratief volgen.
G
Wat een onsmakelijke vergelijking met Petrus' verloochening. Heeft de CU Jezus verloochent? Lukt het niet meer om 'christelijk' van gedachten te wisselen.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (3)