De Sint-Peter Kerk in Oostenrijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 november 2021 door Redactie

Lockdown voor ongevaccineerden: hoe christenen in Oostenrijk reageren

Ongevaccineerden in Oostenrijk gaan een pittige tijd tegemoet: zij moeten thuisblijven in de tiendaagse lockdown die is ingevoerd. Voor hun werk, de belangrijkste boodschappen, maar ook voor kerkdiensten mogen zij nog wel de straat op. Christenen blijken na navraag van Evangelical Focus verdeeld over het coronabeleid: "Het werkt als een 'paddenstoel' voor mensen, ze nemen er verschillende standpunten over in."

In het Europese land is inmiddels 65 procent van de inwoners gevaccineerd tegen het coronavirus, een getal dat ongeveer gelijk is aan buurlanden als Zwitserland en Duitsland. De overheid is ervan overtuigd dat het virus aan banden wordt gelegd als er meer mensen gevaccineerd zouden zijn en stapte daarom af van de lockdown voor iedereen, maar stelde deze alleen in voor niet-gevaccineerde Oostenrijkers.

Onder christenen is er ondertussen verdeeldheid: secretaris-generaal Christoph Grötzinger van de Oostenrijkse Evangelische Alliantie (ÖAE) zegt daarom als kerkverband ook terughoudend te zijn in statements over het coronabeleid. "We willen geen nieuwe loopgraven creëren, maar juist tegemoetkomen aan mensen en hun wonden verzorgen om de vrede te bevorderen."

Een jaar geleden besloot de ÖAE zich wel uit te spreken over het heikele onderwerp. "De restricties die afbreuk doen aan fundamentele rechten moeten worden besproken in de maatschappij en hierover moet het parlement beslissingen nemen. Religieuze vrijheid is belangrijk, juist in tijden van crisis." Verder riep het statement christenen ertoe op voor hun naaste te zorgen en respect te tonen richting de overheid en voor hen te bidden.

Ondertussen zijn mondkapjes in de Rooms-Katholieke Kerk in Oostenrijk verplicht: daarvoor maakt het niet uit of de kerkganger gevaccineerd is of niet. Ook de protestantse kerken hebben interne maatregelen genomen.

Een lockdown voor niet-gevaccineerden zoals die in Oostenrijk maakte veel los onder politici en beleidsmakers in Nederland. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad noemde het in WNL op Zondag "niet wenselijk, maar niet uit te sluiten. Ik vind het natuurlijk ontzettend ver gaan wat er in Oostenrijk gebeurt. Maar als we ons gedrag niet aanpassen, kan dat wel het gevolg zijn." Denk-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu noemt het ondertussen walgelijk: "Wat dus in Oostenrijk al een feit is, kan ook gebeuren in Nederland als het aan VVD, D66, CDA en ChristenUnie ligt."


Corona
- Arts Alie Hoek: "Overheid mag vaccinatiedrang uitoefenen"
- Kerk Sliedrecht volgt advies overheid en vervroegt avonddiensten
- Worden christenen in Australië slachtoffer van een controlemaatschappij?
- Controlemaatschappij? Coronachaos bewijst ongelijk van complotdenkers
- CU-Kamerlid over afname effectiviteit vaccins: "Ook gevaccineerden hebben een verantwoordelijkheid"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zo komt de vergelijking met WOII toch wel erg dichtbij. Nog maar één stap verwijderd van razzia houden en afvoeren naar (quarantaine) kampen, die ongevaccineerden! Maar ik hoop van harte dat ik dat geheel verkeerd zie!
N
Jood zijn was geen keus ,het corona virus negeren en doen alsof het onschuldig is,is wel een keus ,dus neem daar dan ook zelf de verantwoordelijkheid voor .Dus ga niet deze belachelijke kromme vergelijking maken. En zadel anderen niet op met de gevolgen van jouw gedrag. Met corona valt niet te spotten ,1 op de 500 burgers,moet het met de dood bekopen .Wiens belang dien jij door dit getal te negeren? En natuurlijk begin je over de vaccins ,die niet veilig zouden zijn ,maar inmiddels weten we dat 1op de 500000 burgers door een vaccin overlijd .
Toon meer antwoorden (4)
Toon meer reacties (3)