Kwetsbaar en krachtig: 2 Korinthiërs en de weg van het kruis

God24 november 2021 Hans Alblas
Hans Alblas

We vinden het vaak moeilijk om eerlijk te zijn over onze worstelingen en zwakheden. Liever wekken we de indruk dat we succesvol en gelukkig zijn. Laten we daarmee ook niet zien dat we leven uit geloof? De apostel Paulus gaat hier lijnrecht tegenin en wijst ons een totaal andere weg.

Schone schijn
Veel leden van de gemeente in Korinthe blijken gevoelig voor status, succes en een gelikte show. Ze zijn onder de indruk van bepaalde leraren en apostelen die hierop inspelen. Dat ze daar torenhoge tarieven voor rekenen, pleit volgens deze gelovigen alleen maar voor hen. Je kunt zo wel zien dat deze apostelen zo’n salaris verdienen! De stichter van hun gemeente steekt hier maar bleekjes bij af. Hij weet hen niet echt te boeien met zijn degelijke preken en studies. Hij kleedt zich eenvoudig en verdient een mager loontje als zzp’er, aangevuld door giften. Hij spreekt vaak over lijden en kent persoonlijk ontzettend veel tegenslagen. Makkelijk in de omgang is hij beslist niet. Met deze zogenaamde apostel hebben ze onlangs nog een knallende ruzie gehad. Hij had hen namelijk keihard geconfronteerd met hun laksheid ten opzichte van hun eigen zonden en die van een specifiek gemeentelid. Laat hij eerst maar eens bewijzen dat hij het recht heeft om hen zo te behandelen! Daarna praten ze wel verder met deze pedante Paulus.

Wat je ook van Paulus kunt zeggen, hij is in elk geval goudeerlijk. Hij doet zich niet sterker of beter voor dan hij is.

Goudeerlijk
In 2 Korinthiërs zien we hoe Paulus worstelt met de gemeente in Korinthe. Maar ook met zijn functie als apostel, het vele lijden dat daarmee gepaard gaat en de valse concurrentie waar hij mee te maken heeft. De lijn van zijn betoog is grillig, vloeiende volzinnen ontbreken, zijn taalgebruik is niet zo fraai als we van hem gewend zijn. In alles voel je dat Paulus het zwaar heeft en daar maakt hij ook geen geheim van. Neem bijvoorbeeld vers 4 van hoofdstuk 2:

Toen ik u schreef was ik terneergeslagen en bedrukt en stonden de tranen in mijn ogen.

Wat je ook van Paulus kunt zeggen, hij is in elk geval goudeerlijk. Hij doet zich niet sterker of beter voor dan hij is. Hij geeft gewoon toe dat hij er soms behoorlijk doorheen zit. Het volgen van zijn Heer Jezus gaat hem niet in de koude kleren zitten. Paulus lijdt onder de verstoorde relatie met zijn geestelijke kinderen in Korinthe. Hun ongehoorzaamheid en voortdurende zonden doen hem pijn. Daar windt hij geen doekjes om in hoofdstuk 12 vers 20 en 21:

Ik ben namelijk bang dat ik u bij mijn komst anders zal aantreffen dan ik zou wensen, en dat onze ontmoeting dus anders zal uitpakken dan u wilt. Ik ben bang voor tweespalt, jaloezie, woede, gekonkel, kwaadsprekerij, geroddel, arrogantie en wanorde. Ik ben bang dat God mij bij mijn bezoek opnieuw zal vernederen en ik opnieuw verdriet zal hebben om al die broeders en zusters die zijn blijven zondigen en zich niet hebben afgekeerd van hun zedeloosheid, ontucht en losbandigheid.

Liefhebbende ouders
Paulus houdt intens veel van de gelovigen in Korinthe en hij ziet zoveel moois in deze gemeente. Als een liefhebbende vader kan hij echter wel huilen om hun geestelijke nood. Hij heeft er alles voor over dat zij gaan lijken op Christus. In hoofdstuk 7, vers 3 zegt hij het zo:

2 Korintiërs stelt ons voor de indringende vraag door wie we ons willen laten leiden. Door leiders die ons imponeren met hun uitstraling, zelfvertrouwen en prestaties?

Ik zeg dit niet om u te beschuldigen, want ik heb u al eerder gezegd dat u ons zo na aan het hart ligt dat we met u in leven en sterven verbonden zijn.

2 Korintiërs stelt ons voor de indringende vraag door wie we ons willen laten leiden. Door leiders die ons imponeren met hun uitstraling, zelfvertrouwen en prestaties? Of door kwetsbare mannen en vrouwen, die van ons houden als van hun eigen kinderen en voor ons door het vuur gaan?

Omgekeerde wereld
Wat voor onze leiders geldt, geldt uiteraard voor ons allemaal. Tegenslagen, mislukkingen, langdurige lichamelijke of mentale beperkingen – wie van ons loopt daar mee te koop? Onbewust vergelijken we onszelf vaak met anderen. Het lijkt wel of wij altijd minder geslaagd, gelukkig of gezond zijn. We schamen ons voor onze zwakheden en doen ons daarom sterker voor dan we ons voelen. De apostel Paulus schrijft compleet het tegenovergestelde in 2 Korinthiërs 12 vers 9 en 10. In de Bijbel in Gewone Taal staat het er helemaal duidelijk:

En dus is er toch iets waar ik graag over opschep: dat ik zwak ben en moet lijden. (…) Ik ben blij als mensen mij beledigen of me gevangen willen nemen. Ik ben blij als ik in moeilijkheden kom en het zwaar heb.

Ja, je hoort het goed: Paulus is trots op zijn zwakheden en moeilijkheden! Hij schaamt zich er niet voor. Dit is de wereld op zijn kop. Zoals dingen zo vaak omgekeerd worden in het Koninkrijk van God. Wat is de reden van deze opmerkelijke houding? In de woorden van Paulus zelf:

Het maakt mij geschikt om de macht van Christus zichtbaar te maken. (…)
Want zo wil Christus zijn macht laten zien. Juist doordat ik zwak ben, ben ik sterk!

Ja, je hoort het goed: Paulus is trots op zijn zwakheden en moeilijkheden! Hij schaamt zich er niet voor. Dit is de wereld op zijn kop.

Kracht in zwakheid
Er zijn er genoeg die menen dat de kracht van God ons in staat stelt om een zogenoemd ‘overwinningsleven’ te leiden. Volgens deze geestelijke helden zijn we elke ziekte, elk gebrek en elke tegenstand de baas in de naam van Jezus. De kracht van een christen blijkt volgens hen uit voorspoed, welvaart en gezondheid. Paulus heeft echter leren inzien dat Gods kracht juist in zijn zwakheid zichtbaar wordt. Wanneer dat gebeurt, krijgt God de eer. Want als voor iedereen duidelijk is dat je niets aan jezelf te danken hebt, wijst alles naar boven. Mensen kunnen Hem op deze manier bovendien leren kennen, zonder afgeleid te worden door zijn boodschapper. En als er voor zo’n schijnbare mislukkeling hoop is, dan ook voor hen.

De weg van het kruis
Reden genoeg dus om ons niet voor onze worstelingen te schamen. Maar er speelt zelfs nog iets diepers mee. Wanneer God onze zwakheden mag gebruiken voor zijn eer, gaan we de weg die Christus zelf is gegaan: de weg van het kruis 2 Korintiërs 8 vers 9 vat het zo mooi samen (NBV):

Tenslotte kent u de liefde die onze Heer Jezus Christus heeft gegeven: Hij was rijk, maar is omwille van u arm geworden opdat u door zijn armoede rijk zou worden.

En in hoofdstuk 13 vers 4 legt Paulus direct de verbinding tussen Christus en hemzelf en zijn medewerkers:

Dat Hij gekruisigd werd past bij zijn zwakheid, maar nu leeft Hij door Gods kracht. Wij apostelen zijn net als Christus zwak, maar u zult merken dat wij net als Hij leven door Gods kracht.

Jezus volgen en Hem dienen betekent de weg van het kruis gaan. Delen in zijn lijden door niet je eigen comfort en succes te zoeken.

Onvoorstelbaar krachtig
De kracht en heerlijkheid van Jezus Christus zijn onovertroffen en onvoorstelbaar groot. En als volgelingen van Jezus mogen we daar volop in delen (4:7). Deze kracht van God is er alleen niet op gericht om al onze moeilijkheden weg te nemen. Hij blijkt wel uit de geestelijke vruchten, die ondanks alles blijven groeien. Mensen die tot geloof komen, gemeenten die opgebouwd worden, Gods Koninkrijk dat op allerlei manieren doorbreekt. Dwars door alles heen en vaak ondanks onszelf.

Jezus volgen en Hem dienen betekent de weg van het kruis gaan. Delen in zijn lijden door niet je eigen comfort en succes te zoeken. Trouw blijven aan het getuigenis van God, in alle omstandigheden. Als je dat doet, zul je merken dat Gods Geest krachtig door je heen werkt. Je zult dan niet alleen delen in het lijden maar ook in de heerlijkheid van Christus. Tot eer van God de Vader!

Hans Alblas is freelance Bijbelleraar, spreker en geestelijk begeleider (www.omnicus.nl). Hij verlangt ernaar leiders en andere leerlingen van Jezus te zien groeien in echtheid, vanuit een diepe verbondenheid met Jezus. Bovenstaand artikel verscheen onlangs in het magazine van Stichting Opwekking. Klik hier om de website van Hans Alblas te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan 30 christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend christ

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Meerartikelen

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee

Bijbel
God

Refoweb-vragensteller: waarom wordt de antichrist 'zoon des verderfs' genoemd?

'De antichrist wordt in de Bijbel “zoon des verderfs” genoemd. Judas is de enige in de bijbel die deze naam ook kreeg. Zit daar een specifieke betekenis achter?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De Heere spreekt over Zijn

dominee J. C. de Groot
Video

Terugkijken: ds. De Groot over een bevrijdende ontmoeting met Jezus

‘Waar Jezus is, gebeurt er altijd wat,’ zei dominee J. C. de Groot tijdens een toerustingsavond van Geloofstoerusting in Rijssen. Hij sprak over de geschiedenis van Lukas 13:10-17 en hoe die God ook vandaag dezelfde is. Bekijk de lezing van ds. De Gr

Jaap Bönker
Verdieping

De Bijbel is een agrarisch boek

De Bijbel is voor een groot deel geschreven als een agrarisch boek. Er staan in verschillende gedeelten veel passages over zaken die voor de toenmalige mensen heel herkenbaar waren. In onze samenleving (met name in de steden) is het agrarisch begrip

Bobby Schuller
Nieuws

Komende zondag is Bobby Schuller te gast in Hour of Power

Komende zondag is de Amerikaanse televisiepredikant Bobby Schuller te zien in Hour of Power. Samen met presentator Jan van den Bosch blikken de twee terug op het 25-jarig bestaan van Hour of Power op de Nederlandse televisie. Hour of Power viert deze

bidden
Boekfragment

De gave van ‘het onderscheiden van geesten’: wat staat ons te doen?

De apostel Paulus somt in 1 Korintiërs 12:10 enkele gaven van de Geest op. Hij doet dat paarsgewijs. Eén paar betreft ‘profetie’ en ‘het onderscheiden van geesten’. Gezien de parallel met het volgende paar, ‘spreken in (vreemde) talen’ en ‘uitleggen

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom droefheid en treurnis tijdens het avondmaal ongepast is

In eerdere afleveringen van deze columnreeks over onze ontdekking van het avondmaal hebben we gezien wat Jezus voor ogen stond bij de instelling van het avondmaal. Hij verwees daarbij naar vier wezenlijke Bijbelse elementen, die in de geschiedenis va

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke