Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 november 2021 door Jeffrey Schipper

Theoloog Alain Verheij: "Jezus weigerde permanent om los verkrijgbaar te zijn"

‘Ik heb niet zoveel met het christelijk geloof, maar Jezus vind ik wel een toffe peer.’ Deze opmerking hoort theoloog Alain Verheij regelmatig. Wat kunnen we met dat gegeven?, vraagt hij zich af in een nieuwe blog op de progressief-christelijke website Lazarus.

"Denk alleen eens aan het beeld dat je van Jezus hebt", schrijft Verheij. "De heiland functioneert als een soort kleurplaat waarop iedereen de eigen voorkeuren kan projecteren. (...) In een van kerk en joods-christelijke traditie losgezongen maatschappij is de figuur Jezus weinig anders dan de ultieme verbeelding van de persoon die je zelf zou willen zijn. Nogal wiedes dat je hem dan gaaf vindt. (...) Je zegt het maar – hoe dan ook heeft de Jezus die je tof vindt meer te maken met je eigen voorkeuren dan met de eeuwig levende rabbi uit het jaar 0."

De theoloog vervolgt: "Tenzij je je beeld van Jezus voortdurend laat corrigeren door de bronnen waaruit we Jezus kennen. (...) Zo corrigeert de wekelijkse Bijbellezing mijn beeld van Jezus, en dat zorgt er weer voor dat Jezus wat minder op mij gaat lijken terwijl ik intussen voor de uitdaging kan worden gesteld om wat meer op hem te gaan lijken. (...) Als er één ding duidelijk is, is het dat Jezus permanent weigerde om los verkrijgbaar te zijn. Zonder jodendom, Bijbel, christenheid heeft Jezus geen body, en dat is toch zonde."

Lees hier het volledige artikel van Alain Verheij.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Mooie column!

Quote: '‘Goh! En wat zijn de verschillen tussen Jezus en jou?’. Uit het antwoord komt dan vast wel weer een fascinerend vervolggesprek'.