Drs. Nico van Steensel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 november 2021 door Jeffrey Schipper

Godsdienstdocent: "Vluchtelingen weren is liefdeloos, zelfzuchtig en onbarmhartig"

"Hoe moeten we vanuit de Bijbel denken over het handelen van Hongarije? Ze komen om zo maar eens te zeggen niet heel vriendelijk over voor vluchtelingen. Daarnaast kan je ook niet ontkennen dat waar veel vluchtelingen komen, ook vaak veel problemen ontstaan. Ze houden dus een redelijk 'christelijk' land en met een echte Hongaarse bevolking", maakt een vragensteller duidelijk in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"In het Oude Testament zien we dat Israël een apart, een heilig volk moet zijn", legt drs. Nico van Steensel, godsdienstdocent op het Hoornbeeck College in Rotterdam, uit. "Ze behoren God toe en moeten anders zijn. Ze mogen zich niet vermengen met de heidenvolken. In het Nieuwe Testament leeft de kerk onder het nieuwe verbond en woont de Geest van God in de kerk van God. De kinderen van God worden heiligen en beminden genoemd. Toch worden Gods kinderen niet meer aangemoedigd om apart te wonen. Na Pinksteren wordt de kerk uitgestuurd in de wereld om getuigen van Christus te zijn. Bijbels gezien is er geen argument dat pleit voor het uiterlijk afschermen van de kerk van de wereld. 

Hongarije is niet een kerk, maar een staat. En een staat heeft een ander doel dan de kerk van God. Hoewel Hongarije een traditioneel christelijk land was, is het verregaand geseculariseerd en heeft christen-zijn voor de meeste mensen weinig consequenties in hun leven. Hoewel een christen zijn vaderland liefheeft, is hij ten diepste een wereldburger en een vreemdeling op aarde en allereerst burger van Gods koninkrijk. Het weren van vluchtelingen die hun eigen land ontvluchten vanwege gevaar, moet als liefdeloos en zelfzuchtig en onbarmhartig worden afgewezen. Het is de houding van de priester en de Leviet in de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. 

Het toelaten van vluchtelingen brengt inderdaad problemen met zich mee. Integreren in een ander land duurt gewoonlijk generaties. Het betekent delen van onze welvaart met anderen. Maar roept God ons niet op om te delen wat we van Hem ontvangen met behoeftigen? Het vraagt ook veel van onze sociale soepelheid om een grotere diversiteit van gewoonten en waarden te aanvaarden."

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Er wordt mi teveel voorbijgegaan aan de motieven van veel 'vluchtelingen' namelijk: het uitkiezen van die landen waar zij (qua uitkeringem, zorg, woning, etc) het meeste krijgen en er het minste voor hoeven te doen. Dergelijke motivatie draagt niets bij aan een samenleving en ontwricht haar alleen maar. Los van dat wij daar zelf ook verantwoordelijk voor zijn door levenslang gratis uitkeringen e.d. te geven zonder er wat voor terug te vragen/eisen.
J
Volgens OM worden er JAARLIJKS ca. 400.000.000 CHRISTENEN in ca. 60 landen STERK TOT EXTREEM vervolgd! in ca. 50 landen door die mensvijandige ´ideologie van de WREEDE´!

Het laatste bolwerk op deze wereld dat nog niet door die ´ideologie´ onder de voet is gelopen is Europa! 90 % van de zg vluchtelingen die TOEGANG TOT EUROPA EISEN zijn aanhanger van die `ideologie van de WREEDE´.

Hongarije is ooit langdurig bezet geweest door die ideologie.

Hongarije laat TERECHT niemand van die groep hun land in.

en mijn land?

Belust op zelfmoord!

S
In zijn volledige antwoord op Refoweb noemt hij wel het verschil tussen een kerk en staat maar hij gaat er verder niet op in.

Hij geeft vrijmoedig aan om Nederland langs de maatstaf van de bijbel te leggen. In Nederland zie je dat degenen die het meest voor gastvrijheid pleiten degenen zijn die het minste last hebben gehad van de integratieproblemen. Hoe gastvrij geheel Nederland werkelijk is kun je pas afmeten als de kosten voor opvang rechtstreeks worden verrekent met de hypotheekrenteaftrek of als ze in de belastingen worden verwerkt.
Toon meer reacties (1)