amalia
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 november 2021 door Redactie

Kroonprinses Amalia laat zich uit over geloof: "Je hoeft de Bijbel niet letterlijk te nemen"

Dinsdag verscheen het boek van kroonprinses Amalia van Oranje. De dochter van Koning Willem-Alexander laat zich daarin ook uit over geloof en de Bijbel. Ze zegt onder meer dat je de Bijbel niet letterlijk hoeft te nemen en dat ze in iets overkoepelends gelooft dat ze voor het gemak ‘God’ noemt.

Het boek, dat de titel ‘Amalia’ kreeg, is geschreven door cabaretier Claudia de Breij, die daarvoor talloze malen met de kroonprinses sprak. Amalia vertelde haar onder meer dat ze regelmatig thuis op bezoek ging bij de vrijzinnige predikant ds. Pieter Lootsma. Daar sprak ze met een aantal andere jongeren over de Bijbel, het geloof en de betekenis van de Bijbel voor het moderne Westerse leven.

Het was dan ook bij de predikant thuis dat ze leerde de Bijbel niet altijd letterlijk genomen hoeft te worden, zo vertelt ze in het boek. “Je hoeft de Bijbel niet zo letterlijk te nemen. Het is gewoon als een soort poëzie waar je levenslessen uit kan halen.” Hoewel de kroonprinses verder vertelt niet de meest gelovige persoon te zijn, vertrouwt ze de auteur van het boek wel toe dat ze in iets overkoepelends gelooft: “Dat noem ik voor het gemak God. Maar ik kan er geen naam aan geven, en ik heb die behoefte ook niet. Ik heb niet zo’n mannetje in de wolken. Het is meer een gevoel dan een bestaand iets. Een lichtpunt.” Toch gelooft ze wel in een hiernamaals: “Er moet toch íets zijn na de dood.”

In de kerk komt ze vrijwel alleen met Kerst en Pasen. Ze steekt dan kaarsjes aan voor overleden familieleden, onder wie prins Claus en prins Friso.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Het is te hopen dat ze bijbel zelf gaat lezen en dat ze mag inzien dat de bijbel haar belangrijkste wegwijzer mag worden, leren op God te vertrouwen en niet naar de mens die je losweekt van de waarheid.
Prinses Amalia gelooft in iets overkoepelends, dat zij voor het gemak ‘God’ noemt.

Ook ik zou haar willen zeggen: Lees en herlees de berichten over Jezus, die ons zijn doorgegeven in het Nieuwe Testament en die ons daarin op gezaghebbende wijze worden verkondigd. En ik geloof, dat de Hoofdpersoon in het Evangelie dan tot haar kan, wil en zal gaan spreken door datgene wat zij over Hem leest, zodat zij Hem gaat kennen en via Hem God, de Vader.

Waarom heeft haar predikant (!) haar dit niet gezegd?

Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (16)