Paus Franciscus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 november 2021 door Redactie

Paus bedankt journalisten voor onderzoek naar misbruik Rooms-Katholieke Kerk

In een toespraak bedankt de paus journalisten voor hun onderzoek naar misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk (RKK). "Ik ben dankbaar dat jullie ons vertellen wat er misgaat binnen de kerk, zodat misdrijven niet in de doofpot worden gestopt. Bedankt voor het geven van een stem aan de slachtoffers van het misbruik", aldus paus Franciscus.

De paus gaf de toespraak bij het afscheid van de voormalig correspondenten Philip Pullella en Valentina Alazraki. Zij deden jaren verslag van zaken in en rond het Vaticaan voor Reuters en een Mexicaanse televisiezender. "Journalisten hebben de missie om uit te leggen wat er in de wereld gebeurt, zodat de mensen met minder angst hoeven te leven voor onduidelijkheden", aldus de paus over het werk van de journalisten.

In de afgelopen jaren zijn regelmatig misbruikzaken binnen de kerk door journalisten aan het licht gebracht. Na een verslag van een seksschandaal binnen de kerk uit 2002 door de Amerikaanse krant The Boston Globe volgden veel meer verhalen van slachtoffers wereldwijd. Het meest recente verslag werd onder de aandacht gebracht door Franse media die melden dat er meer dan 200.000 kinderen werden misbruikt binnen de Rooms-Katholieke Kerk sinds de jaren '50.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Zou die het echt menen en hoeveel waarde moet je daaraan hechten? De ervaring leert dat er doorgaans leugens over de lippen van deze jezuïet en vrijmetselaar komen!
J
De vorige paus Franciscus heeft op 11 juli 2013 een Motu Proprio uitgevaardigd waarmee de onschendbaarheid van rechters, advocaten, bankiers, wetgevers wetshandhavers en alle ambtenaren en regeringsfunctionarissen is opgeheven. Dit is het hoogste rechtsinstrument ter wereld en geldt ook in ons land. Op basis hiervan kunnen betrokkenen persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor misdaden.
Toon meer antwoorden (1)