Emad al-Swealmeen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 november 2021 door Redactie

'Zelfmoordterrorist wilde aanslag plegen in Anglicaanse kerk Liverpool'

Zondagochtend blies Emad al-Swealmeen zichzelf op voor een ziekenhuis in Liverpool. De 32-jarige man beleed vier jaar geleden zijn geloof in de Anglicaanse kathedraal van Liverpool. Al-Swealmeen was waarschijnlijk op weg naar dezelfde kerk om hier een aanslag te plegen, meldt Christian Today. Een taxichauffeur voorkwam grote schade.

Op zondagochtend werd een Britse taxichauffeur gebeld voor een rit naar een ziekenhuis in Liverpool. Het ziekenhuis bevindt zich op ongeveer tien minuten lopen van de Anglicaanse kathedraal, waar op dat moment een grote gedenkdienst was voor slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De taxichauffeur vertrouwde zijn klant niet. Hij voorkwam vermoedelijk een terroristische aanslag door al-Swealmeen op te sluiten in het voertuig.

Vlak na de ontploffing kon de chauffeur uit de taxi ontsnappen. Volgens vrienden van de chauffeur zat hij "vol met metaal" en "moest zijn oor er opnieuw worden opgezet". Familie en vrienden zetten een crowdfund op voor de aanschaf van een nieuwe taxi en haalden meer dan 15.000 pond op. De vermoedelijke zelfmoordterrorist kwam bij de explosie om het leven. De politie doet onderzoek naar eventuele handlangers van al-Swealmeen. Ze hebben vier mannen gearresteerd (29, 26 en 21 jaar oud) die mogelijk te maken hebben met de explosie.

Al-Sealmeen was een vluchteling uit Irak. In 2015 toonde hij volgens lokale kerkleider Malcolm Hitchcott (77) voor het eerst interesse in het christelijke geloof. Twee jaar later (in 2017) bevestigde al-Sealmeen zijn geloof in de Anglicaanse kerk en werd hij naar gebruik van de kerk gezegend met de Heilige Geest.

Al-Sealmeen verbleef acht maanden bij Hitchcott nadat zijn verblijf in de noodopvang voor vluchtelingen niet werd verlengd. De christelijke leider geeft aan in shock te zijn door wat er zondag is gebeurd. "Ik kan me niet voorstellen dat hij dat zou doen. Hij was altijd goedgemanierd en stil", aldus Hitchcott. "We hielden van hem", voegt zijn vrouw Elizabeth toe.

In de onderstaande video is de aanslag te zien.
LET OP: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen