Tom de Nooijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 november 2021 door Jeffrey Schipper

Bart Jan Spruyt over passeren van Tom de Nooijer op kieslijst SGP Oldebroek: "Beetje dom"

"Beetje dom van SGP Oldebroek", stelt de in reformatorische kring invloedrijke columnist Bart Jan Spruyt. Hij reageert op het opvallende nieuws in het Reformatorisch Dagblad dat het bekende SGP-raadslid Tom de Nooijer niet op de SGP-kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is geplaatst.

SGP-lijsttrekker Jan-Pieter Maas maakt tegenover het RD duidelijk dat men voor de komende verkiezingen op zoek is gegaan naar "een evenwichtig team, waarin mensen elkaar aanvullen". De Nooijer past niet in het ideaalplaatje, maar Maas maakt de overwegingen die hierbij een rol spelen niet concreet. De Nooijer zelf maakte tegenover het RD duidelijk dat de kieslijst nog niet definitief is en wil er niet inhoudelijk op reageren.

Het is algemeen bekend dat de SGP'er uitgesproken conservatieve opvattingen heeft en regelmatig in nieuwsprogramma's aanschuift om zijn licht op de actualiteit te laten schijnen. Zo lag de Nooijer onlangs onder vuur toen hij aangaf dat hij zich niet heeft laten vaccineren. Verder kon niet iedereen op sociale media zijn eigenzinnige actie om de CoronaCheck-app te verwijderen waarderen. 'Keuze gemaakt. App verwijderd. Komt er ook niet meer op', stelde De Nooijer begin november via Twitter.

De Nooijers optreden in de documentaire 'Lekker conservatief' van de VPRO leidde vorig jaar tot veel reacties. Het SGP-raadslid gaf destijds een inkijkje in zijn conservatieve denkwereld. "Tom is niet een sullige, wereldvreemde jongen die alleen maar bezig is met het zingen van psalmen en al getrouwd is op 19-jarige leeftijd met een meisje, om het heel overdreven te stellen. Dat soort stereotype beelden over de SGP bestaan wel degelijk. Mooi dat dit in deze documentaire is doorbroken", stelde CIP-redacteur Patrick Simons destijds in de CIP Podcast.

Critici stelden naar aanleiding van de documentaire en de overtuigingen van De Nooijer regelmatig dat hij zou flirten met Forum voor Democratie. Eerder liet De Nooijer in een opinieartikel op CIP.nl weten waarom die stelling in zijn ogen onterecht is. Vier jaar geleden zette de SGP'er dit uiteen in het artikel 'Vijf redenen waarom ik me niet thuis voel bij Forum voor Democratie'.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik kan Tom en zijn bijdrages wel waarderen. Jong, fris, visie, uitgesproken, duidelijk, wars van politieke correctheid. Hoop voor de toekomst. Hou vol en ga door Tom.
J
Inderdaad. Ik denk dat zijn rol meer buiten de gemeenteraad ligt. Hij heeft al een platform.
K
Wat je ook vind van Tom de Nooijer, 21 jaar is gewoon nog heel erg jong. Enkel en alleen al om die reden is het niet zo voor de hand liggend dat hij wel op de kieslijst wordt geplaatst. Daarbij speelt hij zich vooral in de kijker door zijn ontzettend uitgesproken mening. Dat is evenmin een reden om het op de kieslijst te zetten.
Toon meer antwoorden (2)