Tom de Nooijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 november 2021 door Hour of Power

Tom de Nooijer wil mensen bij God brengen: "Laat die Bijbel tot je spreken"

“Je mag iets laten doorschemeren van waarom je zo overtuigd bent als christen.” De 21-jarige Tom de Nooijer is politiek zeer betrokken. Op 18-jarige leeftijd werd hij al raadslid voor de SGP in Oldebroek, een functie die hij inmiddels heeft neergelegd. Bij Hour of Power vertelt Tom over zijn politieke ambities, geloven in een seculiere wereld en het bekend maken van God aan zijn naaste. 

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

Tom ging onlangs op televisie in discussie met Tim Hofman over de coronamaatregelen waarin kerken een uitzonderingspositie genieten. Daarbij ging het er af en toe fel aan toe. “Het is de bedoeling dat je je goed voorbereid op zo’n gesprek en niet in een kramp schiet als je zulke felle verwijten krijgt omdat je christen bent en die overtuiging hebt. Als je goede argumenten hebt mag je er ook staan en mag je hem ook van repliek dienen. In de uitzending zei hij dat hij jaloers was dat ik zo’n diepe overtuiging had. Na de uitzending vertelde hij dat hij die overtuiging miste en het jammer vond dat hij dat niet had. Ik snap dat wel want als je geen geloof hebt dan is het hier en nu alles, dan moet het hier op aarde allemaal te vinden zijn. Als christenen kijken we er juist naar uit om straks met God te zijn. Ik hoop dat ik hem ergens heb kunnen triggeren.”

Kastje van de duivel
De SGP zag televisie in het verleden nog wel eens als “het kastje van de duivel”, merkt presentator Jan van den Bosch op. De Nooijer: “Vroeger was de SGP inderdaad heel erg terughoudend in de media. Maar nu zie je Kees van der Staaij ook verschijnen in programma’s als Jinek en Op1. Ik denk nog steeds wel dat er gevaren zitten in wat we via social media maar ook via Netflix meekrijgen. Tegelijkertijd is het ook weer een mooie kans om je boodschap te brengen, of dat nu politiek of geloof is. Als het gaat om de SGP, dan komen heel veel mensen niet of nauwelijks in aanraking met hun leden. Zeker niet als je in Amsterdam woont. Toch kunnen ze die mensen dan tegenkomen als ze ‘s avonds naar de televisie kijken. Dat is de meerwaarde.”

Als 15-jarige krijgt Tom een folder in zijn hand gedrukt van SGP-jongeren, daarna gaat het snel. “Ik werd eigenlijk per ongeluk lid gemaakt van SGP-jongeren. Ik begon te lezen over de politiek en de jongerenbeweging en dat vond ik enorm interessant. Ik begon zelf allerlei magazines op te vragen. Ik kreeg er een urgentiegevoel van maar vond het ook nog eens heel interessant en leuk. Ik richtte een commissie op in Oldebroek en opeens stond ik als 15-jarige een volle zaal toe te spreken van 60 á 70 man.”

Vrouwen
Vervolgens wordt Tom al op zijn 17e als raadslid gekozen. “We hebben toen vier zetels gehaald en ik stond op plek vijf dus ik heb het gehaald op basis van mijn voorkeurstemmen. Ik had mijn verhaal goed voorbereid en vervolgens belde de ene na de andere krant. Het was best wel een hype in Oldebroek, er stond ook: “CU en Tom winnen de verkiezingen” in de lokale krant. Door die aandacht kregen we goed de gelegenheid om ons verhaal te vertellen en ook een groep jongeren te betrekken die zich normaal gesproken niet zo aangesproken voelt door de politiek.”

Tom is een voorstander van vrouwen in de politiek, iets dat binnen de SGP gevoelig ligt. Op de landelijke kieslijst staan bijvoorbeeld nog steeds geen vrouwen. “Binnen de jongerenbeweging zijn alle functies al voor man en vrouw gelijk en dan zie ik ook wat voor talent we in de kuip hebben. Ik vind het alleen maar mooi om dat talent in te zetten. Ook als het gaat om bijvoorbeeld het abortusdebat, ik heb daar wel eens een gesprek over gevoerd op Radio 1 en dan krijg je gelijk te horen: ‘Ja maar je bent een man en bepaal jij dan over de baarmoeder van vrouwen?’. Ik merk dat als vrouwen erover praten en opkomen voor het ongeboren leven dit veel beter over komt.”

Geloof
In gesprekken met ongelovigen weet De Nooijer goed wat hij moet zeggen. “Ik ken vrij weinig mensen die zeggen: ‘Het is echt allemaal toeval’. De meeste mensen zijn zoekende en dat vind ik al een mooi aanknopingspunt om daarover te zeggen wat ik dan geloof. Ik merk dat de mensen waar ik dan mee spreek vaak niet weten hoe het zit. Terwijl ik wel denk te weten hoe het zit. Ik vind het mooi om hen dan aan het nadenken te brengen en hen misschien ook bij God te kunnen brengen. Laat die Bijbel tot je spreken en geef het een kans. Dat is het mooiste wat er is, dat stijgt ver boven mijn politieke ambities uit. Het is mijn eerste plicht hier op aarde om goed te zijn voor mijn naaste en die ook bij God te brengen.”

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Heel mooi artikel!