kind heilige communie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 november 2021 door Redactie

Franse aartsbisschop walgt van grootschalig kindermisbruik: "Mensen gekwetst, vertrapt en geschokt"

De Franse Rooms-Katholieke kerk uit haar walging over kindermisbruik binnen de kerk. Vorige maand kwam er een onderzoek uit waaruit bleek dat in Frankrijk ongeveer 10.000 kinderen werden misbruikt door priesters sinds de jaren '50, meldt Evangelical Focus. "Er is veel kwaad gedaan", aldus Franse aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort.

De Rooms-Katholieke kerk in Frankrijk is volgens de aartsbisschop deels een fout van het systeem. "Het is walgelijk dat dit in zo'n grote mate heeft kunnen plaatsvinden. We hebben de ontwikkeling van een kerkelijk systeem toegestaan dat mensen en hun meest fundamentele rechten heeft gekwetst, vertrapt en geschokt. Dit staat verre van het eigenlijke doel om leven te schenken en spirituele vrijheid aan te wakkeren", aldus Moulins-Beaufort.

De aartsbisschop is in gesprek met leiders uit het Vaticaan over oplossingen voor het structurele misbruik en slachtofferhulp. Een onderdeel van de slachtofferhulp is een financiële tegemoetkoming voor de grote schade die de slachtoffers emotioneel en soms fysiek hebben opgelopen. Het geld is niet afkomstig uit collecte onder Rooms-Katholieke gelovigen, maar wordt betaald van geld uit verkopen van kerkgebouwen en stukken grond. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen