Gouden Bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 november 2021 door Patrick Goede

'Gouden bijbeltje' uit de 15e eeuw ontdekt met metaaldetector: "Unieke vondst"

In Engeland is een 'gouden Bijbeltje' ontdekt. Het betreft waarschijnlijk een hangertje van een ketting. Het kleinood is ongeveer een duimnagel groot en bevat afbeeldingen van de katholieke heiligen St. Leonard en St. Margaret. De afgelopen weken werd het ontdekt in een graanveld met behulp van een metaaldetector.

Deskundigen zeggen dat het gouden hangertje waarschijnlijk afkomstig is van familieleden van Koning Richard de derde (1452-1485). Hij bezat het land rondom het landgoed waar de vondst werd gedaan en regeerde Engeland van 1483 tot 1485. Julian Evan-Hart van het Treasure Hunting magazine laat volgens Christian Headlines weten dat "de wet het destijds onmogelijk maakte voor leken om zoiets te dragen. Dat moeten dus mensen van adel zijn geweest."

De twee heiligen die afgebeeld staan op het relikwie zijn beschermheiligen van de kindergeboorte. Het werd dus mogelijk gedragen in tijden dat er een baby ter wereld moest komen in de familie. Buffy Bailey deed de gelukkige vondst met haar metaaldetector. Ze vertelde aan de Daily Mail dat ze eerst dacht dat het "iets uit een souvernirwinkel moest zijn". Maar spreekt nu van "een unieke vondst". De waarde van de gouden Bijbel ligt waarschijnlijk boven de 100.000 euro en is nu in bezit van het Yorkshire Museum.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen