Paulien Vervoorn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 november 2021 door Paulien Vervoorn en Henrik Wienen

Vijf tips om de preek te verrijken met een app

De online wereld biedt veel kansen. Bijvoorbeeld om als kerkelijke gemeente makkelijker met elkaar in contact te komen en te blijven.

97 procent checkt zijn smartphone binnen vijf minuten na het wakker worden, en de rest van de dag doen we dat nog zo’n 150 keer. Daar kun je natuurlijk van alles van vinden, maar online liggen er ook veel kansen. Ik was pas op bezoek bij Henrik Wienen van Donkey Mobile. Met zijn team wil hij kerken en predikanten helpen die online kansen te benutten. In deze blog geven Henrik en ik vijf tips om de preek te verrijken met een app.

Een app stelt je in staat om in de week ervoor al te communiceren met de kerkgangers.

1. Vóór de preek: deel inspiratie
Als predikant, voorganger of pastoor ben je de hele week bezig met het voorbereiden van een preek. Je luisteraars horen die pas op zondag.

Een app stelt je in staat om in de week ervoor al te communiceren met de kerkgangers.

Maak het niet te ingewikkeld
Jouw gemeenteleden krijgen een pushnotificatie en zijn even nieuwsgierig, maar de smartphone leent zich er niet voor om direct de diepte in te duiken. Beperk jezelf daarom tot een plaatje, een Bijbeltekst of een inspirerende gedachte. Of gebruik een korte enquête of een snelle poll. Interessant om de uitslagen te delen tijdens de preek!

2. Tijdens de preek: nodig uit tot interactie
Met interactie verhoog je de betrokkenheid. Je kunt vragen stellen en mensen laten antwoorden. Maar ook kun je in een app zoals Donkey Mobile makkelijk tools delen die gemaakt zijn voor interactie, zoals Mentimeter of Kahoot.

3. Na de preek: stuur een reminder
De preek zakt vaak snel weg in het leven van alledag. De app is een mooie gelegenheid om de kerkelijke gemeenschap nog even stil te zetten bij de lessen van de preek. Ook dit hoeft niet ingewikkeld te zijn.

De preek zakt vaak snel weg in het leven van alledag. De app is een mooie gelegenheid om de kerkelijke gemeenschap nog even stil te zetten bij de lessen van de preek.

Denk bijvoorbeeld aan het delen van een paar oneliners of kernpunten, een plaatje, de uitslagen van de poll of de activerende afsluiting.

4. Na de preek: geef de mogelijkheid tot verdieping
Via de app kun je ook verdieping bieden. In de vorm van artikelen bijvoorbeeld. In de app van Donkey Mobile kun je ook heel makkelijk groepen aanmaken op basis van interesse. Hoe?

Maak als voorganger een groep aan voor de verdieping.
Geef gemeenteleden de mogelijkheid lid te worden, maar voeg niet automatisch iedereen toe.
Praat na met de mensen van de groep en bied verdiepingsmateriaal aan. Denk aan links naar artikelen, links naar video’s en/of boeken.

5. Bouw een community rondom de preek
De grote kans van een app ligt in het vormen van een gemeenschap, een community. Tijdens de week delen gemeenteleden via de app een hoop met elkaar, zoals een overlijden of een geboorte, zorgen en zegeningen. Via de app kun je als voorganger de thermometer in de gemeenschap steken: wat leeft er en waar kan ik op inspelen?

Stimuleer het delen in de app. Hoe?

  • Vraag mensen foto’s te delen.
  • Stel vragen waarop mensen kort kunnen reageren.
  • Deel hoe actualiteiten je bezighouden. Niet alles hoeft een rechtstreeks verband met de preek of het geloof te hebben. Het geeft inzicht in wat er leeft binnen de gemeente.

Paulien Vervoorn is spreker, trainer en auteur en eigenaar van Geloofwaardig Spreken. Deze blog van Paulien Vervoorn verscheen op haar website.

Neem een kijkje op de webstite van Paulien Vervoorn

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Deze advertentie werd u aangeboden door Donkey Mobile.