Martijn Rutgers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 november 2021 door Jeffrey Schipper

Martijn Rutgers aan de slag als voorganger Mozaiek071

Martijn Rutgers gaat vanaf komend maand aan de slag als voorganger van Mozaiek071 in Leiden. "Ik heb heel veel zin in dit volgende hoofdstuk", zegt hij. Rutgers was tot voor kort voorganger in Amsterdam Nieuw-West en blikte hierop onlangs op terug via CIP.nl.

Leiden heeft "een bijzonder plekje in zijn hart" omdat Rutgers 25 jaar geleden in deze stad studeerde en er tot levend geloof kwam. "Verder ben ik dankbaar dat ik mag gaan samenwerken met een fantastische collega: Jarno Zange. We vullen elkaar op een mooie manier aan qua gaven en talenten. En tenslotte past ook Mozaiek goed bij me: een beweging van kerken die vol passie is voor Jezus en zijn Koninkrijk, maar ook oog heeft voor de gebroken wereld waarin we leven. Dat is waar Mozaiek voor staat: een kunstwerk van gebrokenheid waar Gods licht op schijnt en waardoor iets van zijn schoonheid zichtbaar mag worden."

Ooit begon zanger en aanbiddingsleider Kees Kraayenoord in Veenendaal met een groepje van veertig christenen Mozaiek0318. Inmiddels gaat het om duizenden mensen en in 2019 kwam er een tweede kerk bij in Nijkerk: Mozaiek033. De kerk blijft zoeken naar mogelijkheden om uit te breiden en maakte eerder dit jaar bekend zeven nieuwe gemeenten te starten, verspreid over het land. Naast Amsterdam en Rotterdam komt er ook een Mozaiek-kerk in Almere, Apeldoorn, omgeving Katwijk, Rijssen en Steenwijk.

Via een nieuwsbrief legde Mozaiek eerder uit waarom er juist voor deze locaties is gekozen: “De keuze is soms tot stand gekomen doordat er een vraag kwam vanuit die plaatsen/regio’s en soms omdat wij daartoe zelf het initiatief namen. De begeleiding van deze (startende) gemeenten gebeurt vanuit Mozaiek0318. Wanneer er zal worden gestart met het houden van samenkomsten hangt onder meer af van de coronaontwikkelingen, de voorbereidingen per plaats en het verkrijgen van een locatie om samen te kunnen komen.”

Onlang sprak CIP.nl met Mozaiek-voorgangers Emiel Hop en Arjen ten Brinke. Over de uitbreidingsplannen van Mozaiek zei Hop: “Wij starten geen nieuwe gemeente van bovenaf. Alsof we als leiders bij de kaart van Nederland staan en bedenken waar we naartoe willen. Zo gaat dat niet en dat gaat ook niet op die manier gebeuren. Het komt bij de mensen vandaan die Mozaiek bezoeken. Heel vaak krijgen we de vraag of we naar hun regio willen komen. Als een forse groep zich aanmeldt en zo’n verlangen deelt gaan we er serieus over in gesprek. Daar komen die nieuwe zeven plekken vandaan.

Lees hier het CIP-interview met Martijn Rutgers naar aanleiding van zijn periode in Amsterdam.

Foto boven: Facebook | Martijn Rutgers

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen