Canterburry
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 november 2021 door Redactie

Anglicaanse aartsbisschop spreekt Ghanese kerkleiders aan op criminaliseren LHBTI'ers

Een aantal Ghanese kerkleiders besloot wetgeving in het land tegen LHBTI'ers te steunen zonder eerst met de aartsbisschop te overleggen. Aartsbisschop Justin Welby gaf aan dat hij "erg bezorgd" is over de steun van de Anglicaanse kerk voor criminalisatie van LHBTI'ers, zonder eerst met de leiders zelf te praten. De beslissing van de Ghanese kerkleiders is in strijd met de 'voornemens' van de Anglicaanse kerk om LHBTI'ers niet af te wijzen als Lichaam van Christus, legt Christian Today uit.

De aartsbisschop van Canterbury is het religieuze hoofd van de Anglicaanse Kerk. Welby herinnert de kerk aan voornemen I:10 van de Anglicaanse kerk waarin staat dat LHBTI'ers "geliefd zijn door God en dat iedereen die gedoopt is, gelooft en trouw is, ongeacht zijn of haar seksuele orriëntatie, een volwaardig onderdeel is van het Lichaam van Christus." Het standpunt tegen homoseksualiteit van de Anglicaanse kerkleiders in Ghana komt volgens Welby niet overeen met het voornemen van de wereldwijde Anglicaanse kerk. "We zijn het erover eens dat alle mensen naar het evenbeeld van God zijn gemaakt en liefde, respect en waardigheid verdienen. De Kerk van Jezus Christus is geroepen om de liefde van God te laten zien en kwetsbaren te beschermen", licht de aartsbisschop het voornemen verder toe. 

De Republiek Ghana is voormalig Brits grondgebied. In de koloniale tijd heeft de Anglicaanse kerk zich over het land verspreid. Nog steeds zijn veel Ghanese christenen lid van de Anglicaanse kerk. Het land is nog steeds onderdeel van het Gemenebest van Naties met de Britse koningin Elizabeth II als staatshoofd. "Mijn gesprek met de Ghanese leiders was een gesprek tussen gelijken", benadrukt de aartsbisschop. "Ik benadruk dit vanwege het koloniale verleden van Groot Brittanië in Ghana en de structuren binnen de Anglicaanse kerk. We zijn één familie van kerken wereldwijd. Alle kerken, heilig, katholiek en apostolisch, worden samengeboden door geschiedenis, sacramenten, liturgieën en de liefde voor Jezus Christus voor ieder mens", aldus Welby.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

“De Kerk van Jezus Christus is geroepen om de liefde van God te laten zien en kwetsbaren te beschermen", en hen niet af te wijzen. Helemaal mee eens, maar je laat als kerk pas echt Gods liefde zien als je hen door de kracht van de Heilige Geest ook verlost van wat niet bij hen hoort.

Ieder mens is welkom in een ziekenhuis, maar het is toch wel de bedoeling om hen te herstellen en te genezen. Niet om hen te laten zoals ze binnengekomen zijn.

H
Steeds lees ik dat iedereen, man en vouw, geschapen is naar Gods Beeld. Dat is niet zo. Alleen bij de schepping van Adam wordt dat vermeld. Bij de schepping van Eva wordt vermeld dat zij vlees en bloed van Adam is, niet dat zij is geschapen naar Gods Beeld. Dat is ook logisch, want je bent man of vrouw, niet allebei tegelijk. God is een schepper. Dat is een manlijke vaardigheid. God is dus manlijk. Man en vrouw zijn weliswaar gelijkwaardig, maar niet gelijk. Ze verschillen in zowat elk opzicht. Daardoor kunnen ze ook liefde voor elkaar opvatten